Boeken over Lyme

Behandeling van Lyme - een woord vooraf

Omdat de reguliere zorg weinig handvatten biedt om Lymepatiënten met blijvende klachten te helpen, geven we hier een kleine selectie van boeken. De boeken geven ieder een eigen arsenaal aan middelen die ingezet kunnen worden.
Het is aan de lezer zelf om hier wegwijs in te worden en uit te zoeken wat voor hem/haar wel en niet werkt. Stichting Tekenbeetziekten neemt geen verantwoordelijkheid voor de handreikingen die in de boeken gedaan worden.

Richard Horowitz: How can I get better? An action plan for treating resistant Lyme and Chronic Disease, 2017 (Engelstalig)

Dit boek beschrijft 16 aandachtspunten die een rol kunnen spelen bij het aanhouden van klachten na de behandeling van tekenbeetziekten: MSIDS (multiple systemic infectious disease syndrome). Het is een boek voor behandelaars/artsen maar ook goed leesbaar voor patiënten. Een boek over diagnose en behandeling van Lymeziekte en de verschillende lagen die weggepeld moet worden om te kunnen genezen.
Richard Horowitz is internist, met een eigen praktijk en medisch directeur van de Hudson Valley Healing Arts Center, een integraal medisch centrum waar reguliere en complementaire methoden gecombineerd worden om Lyme en andere tekenbeetziekten te behandelen.

Stephen Buhner: Healing Lyme, 2015 (2e editie, Engelstalig)

Het boek Healing Lyme beschrijft natuurlijke middelen, veelal kruiden, die ingezet kunnen worden bij Lymeziekte.
De 2e editie is geüpdatet naar aanleiding van de ervaringen van duizenden patienten. In het boek en op de website van Stephen Buhner wordt een ‘core protocol’ beschreven, dat uitgaat van vier kruiden die internationaal goed verkrijgbaar zijn en zelfs ingezet kunnen worden tegen neuroborreliose. In het boek worden ook Chlamydia en Rickettsiose behandeld. Stephen Buhner is herbalist en zelf ook Lymepatient.

In twee andere boeken, “Healing Lyme Disease Coinfections: Complementary and Holistic Treatments for Bartonella and Mycoplasma” (2013) en “Natural Treatments For Lyme Coinfections: Anaplasma, Babesia, And Ehrlichia” (2015) beschrijft hij de aanpak van andere tekenbeetziekten met kruiden.

Carina van Welzenis: Lyme-Style, 2020 (Nederlandstalig)

Dit is een boek vol praktische, makkelijk toepasbare en goedkope ideeën, recepten en oefeningen, waarmee voeding en lijfstijl direct veranderd kunnen worden. Door het optimaliseren van zoveel mogelijk randvoorwaarden, blijft er maximale energie over voor het lichaam om tegen Borrelia te vechten. Carina van Welzenis, docent en rouw- en stervensbegeleider, beschrijft hoe zij met een strak voedingsschema, een goed gepland weekschema, stressreductie en voldoende balans tussen rust en activiteit de draad weer op wist te pakken. Het boek bevat ook een gedeelte voor mantelzorgers.

Inge van Ulden: Lyme te Lijf, 2015 (Nederlandstalig)

Dit boek beschrijft diepgaand de Lymesymptomen, wat het betekent om Lymeziekte te hebben en waarom het voor zowel de reguliere als de complementaire zorg moeilijk is er vat op te krijgen. Er wordt een beschrijvend overzicht gegeven van alle mogelijk denkbare therapieën, diëten, kruidenmengsels en oefeningen die de ziekte kunnen aanpakken. Inge van Ulden (farmacoloog, docent en schrijver) startte tijdens haar ziekbed met de uitvoerige research voor dit boek en het is een bijzonder en compleet overzicht.

Patiëntverhalen

Jolien Plantinga: Komt een dokter bij de dokter

Op 23 april as. verschijnt bij uitgeverij Gopher het boek van Jolien Plantinga, huisarts en Lyme-patiënt.

Jarenlang wisselde Jolien Plantinga haar werk als huisarts af met het maken van avontuurlijke reizen. De afgelopen twee jaar beleefde zij echter een totaal andere tocht. Getroffen door de ziekte van Lyme maakte ze noodgedwongen, als een soort Alice in Wonderland, een reis door de gezondheidszorg.

In het blad de Dokter verscheen een interview met haar. Lees het hier.

Beluister hier ook de podcast.

Ally Hilfiger: Bite me (Engelstalig)

De dochter can Tommy Hilfiger - Ally - schreef in 2016 een indrukwekkend boek over hoe de ziekte van Lyme haar haar jeugd ontnam, gek maakte en bijna doodde. Tegen de achtergrond van de snelle mode- en entertainmentindustrie deelt Bite Me de hartverscheurende en hilarische verhalen die Ally vooruit hebben geholpen op haar reis van ziekte naar gezondheid. Bite Me biedt lezers hoop en ideeën over hoe je kan transformeren van slachtoffer naar overwinnaar van de ziekte van Lyme. Het boek is bij bol.com te bestellen als E-book voor slechts € 1,49. Maar ook als luisterboek, paperback of hardcover. Helaas alleen in 't Engels.

Mary Beth Pfeiffer: LYME The First Epidemic of Climate Change (Engelstalig)

Recensies: Booklist “Prachtig geschreven en goed onderzocht”; Kirkus “Komt met uitstekende argumenten voor haar zaak”.

De ziekte van Lyme verspreidt zich snel over de hele wereld, omdat teken zich verplaatsen naar plaatsen waar ze voorheen niet konden overleven. Dit is de eerste epidemie die opduikt in het tijdperk van klimaatverandering, de ziekte infecteert elk jaar een half miljoen mensen in de VS en Europa, en onnoemelijk veel mensen in Canada, China, Rusland en Australië. Mary Beth Pfeiffer laat zien hoe wij als mens hebben bijgedragen aan deze groeiende dreiging en hoe de moderne geneeskunde het gevaar ervan (heeft) onderschat. Ze vertelt de hartverscheurende verhalen van families die verwoest zijn door een enkele tekenbeet, van gehandicapte kinderen en van de tragische keuze van een vrouw na een uitputtende zoektocht naar genezing. Pfeiffer waarschuwt ook voor de opkomst van andere door teken overgedragen ziekten die het moeilijker maken om Lyme te behandelen en hun eigen ernstige risico's vormen. Lyme – The first epidemic of climate change is een onberispelijk onderbouwd verslag van een raadselachtige ziekte, dat een krachtig pleidooi houdt voor actie om teken te bestrijden, patiënten te genezen en de rol van de mensheid in deze moderne plaag te erkennen.

Kris Newby: Bitten (Engelstalig)

Een meeslepende thriller die doet denken aan The Hot Zone, dit waargebeurde verhaal duikt in het mysterie rond een van de meest controversiële en verkeerd gediagnosticeerde aandoeningen van onze tijd: de ziekte van Lyme. En van Willy Burgdorfer, de man die de microbe erachter ontdekte en zijn geheime rol onthult bij het ontwikkelen van door insecten overgedragen biologische wapens. En het opwerpen van angstaanjagende vragen over het ontstaan ​​van de epidemie van door teken overgedragen ziekten, die miljoenen Amerikanen vandaag de dag treft.

Tijdens een vakantie op Martha's Vineyard werd Kris Newby gebeten door een onzichtbare teek. Die ene hap veranderde haar leven voor altijd en trok haar in de afgrond van een verwoestende ziekte die tien artsen kostte om te diagnosticeren en jaren om te herstellen: Newby was een van de 300.000 Amerikanen geworden die elk jaar met de ziekte van Lyme worden getroffen.

Als wetenschappelijk schrijver was ze gedreven om te begrijpen waarom deze ziekte zo verkeerd wordt begrepen en de patiënten zo slecht worden behandeld. Deze zoektocht leidde haar naar Willy Burgdorfer, de ontdekker van de Lyme-microbe, die onthulde dat hij tijdens de Koude Oorlog biowapens had ontwikkeld die door insecten werden overgedragen, en geloofde dat de Lyme-epidemie was begonnen door een militair experiment dat verkeerd was verlopen.

In een prachtig, nauwgezet werk van verhalende journalistiek, neemt Bitten lezers mee op een reis om deze beweringen te onderzoeken, van biologische wapenfaciliteiten tot interviews met bioveiligheidsexperts en microbiologen die baanbrekend onderzoek doen, terwijl ze donkere waarheden over Willy blootleggen. Het leidt ook tot ongemakkelijke vragen over waarom Lyme zo moeilijk te diagnosticeren en te behandelen kan zijn, en waarom de overheid zo terughoudend is om chronische Lyme als een ziekte te classificeren.

Bitten, een aangrijpende, aanstekelijke pageturner, zal een angstaanjagend nieuw licht werpen op een epidemie die een onberekenbare tol van ons eist.

Laatst gewijzigd: 25 sep. 2022