Gevaarlijk virus duikt op in Spanje na tekenbeet

De gezondheidsautoriteiten in Madrid proberen te vermijden dat het dodelijke Krim-Congovirus zich verspreidt. Eén man overleed vorige week aan de gevolgen van het virus dat voornamelijk wordt overgedragen door teken. Een verpleegkundige die hem behandelde is besmet geraakt.

Een 62-jarige man overleed op 25 augustus in een ziekenhuis in Madrid. Hij liep het virus vermoedelijk op nadat hij door een teek werd gebeten tijdens een natuurwandeling in de regio Castilla-Léon.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie lopen de meeste mensen het Krim-Congovirus op door besmette teken of door contact met bloed van besmette dieren. Er is geen vaccin beschikbaar voor dieren. Het virus kan zich ook verspreiden van mens op mens door contact met bloed of andere lichaamssappen.

Het virus dankt zijn naam aan de eerste ontdekking in de Krim in 1944. Later werd de ziekte herkend in Congo in 1969. Volgens het RIVM leiden de meeste infecties tot een acuut ernstig ziektebeeld met onder meer koorts en spierpijn. In 2011 werd het virus ontdekt in teken in Spanje maar het is voor het eerst dat er een menselijke besmetting is opgedoken.

Nederlanders hoeven zich volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) geen zorgen te maken dat het door teken verspreide, dodelijke Krim-Congovirus in ons land gaat voorkomen.

Het RIVM stelt dat het de situatie in Spanje nauwlettend in de gaten houdt. ,,Dat doen we overigens altijd als ergens een virus opduikt. Hoe dan ook is er geen enkele reden tot paniek en geen enkele aanleiding om nu opeens bossen – waar veel teken voorkomen – te gaan mijden”, aldus de woordvoerder.

Het Krim-Congovirus moet, aldus het RIVM, niet worden verward met andere virussen die door teken kunnen worden overdragen zoals de in Nederland voorkomende ziekte van Lyme en het zogenoemde teken-encefalitis- of TBE-virus dat recent is aangetroffen op de Sallandse Heuvelrug in de provincie Overijssel.

Meer informatie over Krim-Congovirus: RIVM 

Bron: Gevaarlijk virus duikt op in Spanje na tekenbeet, AD 2 september 2016

Aangepast: 9 oktober 2016