International Lyme Awareness Month - mei 2021

Lyme Awareness Month

De Internationale Lyme Awareness Maand is in de jaren '80 van de vorige eeuw in de Verenigde Staten geïntroduceerd vanuit de dringende behoefte om mensen attent te maken op de gevaren van een tekenbeet. Men wilde een zo groot mogelijk publiek laten weten hoe je een tekenbeet kan voorkomen en wat te doen als je er een opgelopen hebt. Belangrijk omdat de ziekte van Lyme, en andere tekenbeetziekten, complexe ziekten zijn: lastig te diagnosticeren en te behandelen. Terwijl de gevolgen van de ziekte levensontwrichtend kunnen zijn. In deze situatie is in 2021 nog nauwelijks iets veranderd. Alle reden om nog steeds veel en breed aandacht te blijven vragen voor het voorkomen van tekenbeten en onderzoek te doen naar betere diagnosemethoden en effectiever behandeling.

Awareness Maand is Donatiemaand ...

Mei is de maand bij uitstek om te doneren voor voorlichting over en onderzoek naar tekenbeetziekten, waaronder de ziekte van Lyme.

Er zijn veel manieren waarop je kunt helpen onze doelstellingen te verwezenlijken. Heb je er al eens over gedacht om vrijwilliger te worden? Of een actie te starten, wat voor actie dan ook. Hier vind je wat voorbeelden.
Maar gewoon een geldbedrag overmaken kan natuurlijk ook altijd. Hier vind je alle mogelijkheden. Of gebruik een van onderstaande knoppen.

Wat je ook doet: we danken je - mede namens de vele Lymepatiënten - heel erg hartelijk!

Doneer eenmalig

Doneer structureel

Schenken met belastingvoordeel

Petjesactie - speciaal voor kinderen

We gaan in onze webshop leuke petjes voor kinderen - m.n. 10 - 16 jarigen (± maat 56) - verkopen.
Kinderen en jongeren zijn kwetsbare groepen. Lekker buiten spelen, hutten bouwen, kinderen brengen veel van hun tijd buiten door en komen dus eerder in aanraking met een teek. Sportend in de natuur, slenterend in het bos of park, liggend in het gras, vaak met blote armen en benen, zijn jongeren een makkelijke prooi voor een teek. Kinderen (onder de 18 jaar) lopen ongeveer een kwart van alle tekenbeten op. (Jaarlijks lopen mensen zo’n anderhalf miljoen tekenbeten op.)
Het is speciaal voor kinderen van belang hun haar te bedekken, omdat een teek, zeker als het gaat om een larve of een nimf, daarin niet zo makkelijk (of helemaal niet) ontdekt wordt.

Omdat het voor ons onmogelijk is allerlei verschillende (kleuren) petjes aan te bieden, willen we er één kiezen, die de meeste kinderen het leukste vinden. En om dat te achterhalen hebben we een poll gemaakt. Hier kunnen kinderen kiezen uit drie kleuren petjes, in lichte tinten, zodat eventuele teken goed zichtbaar zijn. En ze kunnen kiezen uit een 10-tal verschillende bedrukkingen.
Uit de groep waar de meeste stemmen voor binnenkomen, worden 5 winnaars getrokken. Zij ontvangen een leuk prijzenpakket (waarin uiteraard het gekozen petje), dat wordt uitgereikt door Boswachter Tim, bekend van o.a. het tv-programma Beestenbrigade. De feestelijke prijsuitreiking vindt plaats op een leuke centraal gelegen lokatie, waar voor kinderen het nodige te doen is en uiteraard worden de reiskosten daarheen vergoed.

Dus: vul de poll in. Je mag zo vaak meedoen als je wilt! Om voor een prijs in aanmerking te komen hebben we wel je telefoonnummer of e-mailadres nodig, anders kunnen we je niet laten weten dat je tot een van de gelukkige winnaars behoort.

Ga hier naar de poll en doe mee!

Deze actie werd mogelijk gemaakt door Caswood, leverancier van bedrukte promotie- en relatiegeschenken, EHBO artikelen o.a. rondom de auto en gespecialiseerd in tekenkaarten.

Teekwerende safarihoed

Nu het weer warmer wordt, of je wellicht naar warmer streken toe gaat, kan het prettig zijn je hoofd in de felle zon voor een zonnesteek te beschermen. En het voordeel van deze hoed: je bent voor hetzelfde geld beschermd tegen teken! Ook tot 100 wasbeurten.

We hebben een mooie - teekwerende - hoed uitgezocht, die veilig is voor mens en milieu van Pinewood®. De hoed is behandeld met IR3535® en weert daardoor muggen en teken. Het doodt deze insectien niet, maar de beestjes raken erdoor gedesoriënteerd.
En nu we in de webshop voor bestellingen van ≥ € 20,- geen verzendkosten meer rekenen, valt deze aanschaf - waar je jarenlang plezier van gaat hebben - reuze mee.

Koop hier je hoed!

En ga hier naar de webshop, want we hebben nog zoveel andere leuke, nuttige en interessante dingen!

En teekwerend sokken!

In onze webshop kun je ook de hele maand mei 2021 een paar teekwerende sokken (in groen of grijs) van Rovince kopen met 20% korting. De normale prijs is € 19,95, deze maand betaal je maar € 15,96. En ze worden gratis thuisbezorgd! De ideale sokken voor de actieve natuurliefhebber. Maak je voeten blij met deze comfortabele teek- en insectwerende sokken. Maar maak óók Stichting Tekenbeetziekten blij, want bij ieder paar sokken verkocht met de bestelcode #STZkorting doneert Rovince € 5,00 aan Stichting Tekenbeetziekten.


Ga hier naar de webshop van Rovince om je sokken te bestellen! (En je betaalt - als je de kortingscode gebruikt - geen verzendkosten.)
De sokken worden tegenwoordig aangeprezen als "Naadloze wandelsokken heren/dames", want dat zijn het ook, maar dat maakt ze niet minder teekwerend. Tot 100 wasbeurten zal geen teek deze sokken beklimmen.

Vergeet niet de kortingcode te gebruiken: #STZkorting!

Film - The red ring

De Finse filmmaker Joonas Berghäll leefde in 2011 zijn droom en maakte films over belangrijke onderwerpen. Hij ging naar Kenia om een documentaire te regisseren over de rechten van vrouwen in dat land. "Ik werkte drie weken buiten en voelde me goed en sterk", herinnert hij zich.

Dat veranderde drastisch toen hij terugkeerde naar Finland. Binnen een paar dagen begon hij een opeenstapeling van symptomen te ervaren, die hard toesloegen en aanhielden - weken, en dan maanden, en dan jaren. Pijn, vermoeidheid, slapeloosheid, spierzwakte, spijsverteringsproblemen, evenwichtsverlies, geheugenverlies, hersenmist … onder andere. "Ik had het gevoel dat er slangen en vissen in mijn maag leefden", zei hij. Tegen het einde van het eerste jaar had hij meer dan 20 symptomen.

82 doktoren

In een scenario dat iedereen met de chronische ziekte van Lyme pijnlijk bekend is, ging hij van dokter naar dokter, wanhopig op zoek naar iemand om hem te helpen. Hij zag 82 artsen, zonder antwoorden. Uiteindelijk, zes jaar later, vond hij een dokter die hem testte op de ziekte van Lyme en co-infecties. Berghäll testte positief op drie soorten Borrelia (Lyme), evenals op Babesia, Bartonella, Ehrlichia, Rickettsia, Mycoplasma en verschillende virussen. Zoals de dokter opmerkte: "Borrelia komt zelden alleen." Maar hoewel hij uiteindelijk in Finland werd gediagnosticeerd, kon hij daar geen behandeling krijgen en moest hij die ergens anders zoeken. Dit alles is het decor van een opmerkelijke nieuwe film genaamd 'The Red Ring'.

Als filmmaker legde Berghäll vanaf het begin zijn omslachtige reis vast. Uiteindelijk werkte hij samen met producer Satu Majava om een ​​film te maken die grotere vragen oproept dan alleen over zijn persoonlijke gezondheid. Vragen als: waarom wordt deze ziekte - over de hele wereld - niet serieus genomen? Waarom lijden honderden miljoenen mensen? Waarom is de Wereldgezondheidsorganisatie niet bereid hier iets aan te doen? (Hij belde de WHO meer dan 50 keer op zoek naar een interview. Tevergeefs.) Berghäll woonde een medische conferentie in Europa bij, waar hij de Amerikaanse Lyme-arts Richard Horowitz, voormalig ILADS-president Leo Shea en andere experts ontmoette en interviewde. Na verloop van tijd sprak Berghäll met patiënten, artsen en onderzoekers uit vele landen, met verschillende standpunten over het onderwerp. Eén, een vooraanstaande arts voor infectieziekten in Finland, houdt vol dat testen prima is en dat chronische Lyme gewoonweg niet bestaat. (Aarrrrrrgghh!)

De filmmaker reisde zelfs naar New York om een ​​behandeling bij Dr. Horowitz te starten. In maart 2020, nadat hij naar New York was gekomen voor een vervolgafspraak met dr. Horowitz, moest hij zich haasten om het land uit te komen voordat de internationale reizen werden stilgelegd vanwege de pandemie van het coronavirus.

Bekijk nu de film

"The Red Ring" is zowel boeiend als leerzaam. Wij moedigen jullie allemaal aan om van de gelegenheid gebruik te maken om hem te bekijken. Hij kan bekeken worden via Vimeo, voor $ 3,99.

Daarnaast organiseert Project Lyme een live vraag- en antwoord-bijeenkomst over de film, met schrijver en regisseur Joonas Berghäll en producer Satu Majava. Deze vindt plaats op 15 mei om 12.00 uur EDT. Klik hier om de film te streamen of om je in te schrijven voor het Q & A-evenement.

Klik hier om een ​​preview van de film te zien.

TOUCHED BY LYME is geschreven door Dorothy Kupcha Leland, Vice-president en Director of Communications van LymeDisease.org. Ze is co-auteur van When Your Child Has Lyme Disease: A Parent’s Survival Guide. Neem contact met haar op via dleland@lymedisease.org.

Laatst gewijzigd: 2 mei 2022