Internationale Lyme Awareness Maand 2022

Lyme Awareness Maand

De Internationale Lyme Awareness Maand is in de jaren '80 van de vorige eeuw in de Verenigde Staten geïntroduceerd vanuit de dringende behoefte om mensen attent te maken op de gevaren van een tekenbeet. Men wilde een zo groot mogelijk publiek laten weten hoe je een tekenbeet kan voorkomen en wat te doen als je er een opgelopen hebt. Belangrijk omdat de ziekte van Lyme, en andere tekenbeetziekten, complexe ziekten zijn: lastig te diagnosticeren en te behandelen. Terwijl de gevolgen van de ziekte levensontwrichtend kunnen zijn. In deze situatie is in 2021 nog nauwelijks iets veranderd. Alle reden om nog steeds veel en breed aandacht te blijven vragen voor het voorkomen van tekenbeten en onderzoek te doen naar betere diagnosemethoden en effectiever behandeling.

Lyme Awareness Maand: Donatiemaand!

Mei is de maand bij uitstek om te doneren voor voorlichting over en onderzoek naar tekenbeetziekten, waaronder de ziekte van Lyme.

Er zijn veel manieren waarop je kunt helpen onze doelstellingen te verwezenlijken.
Heb je er al eens over gedacht om vrijwilliger te worden? Of een actie te starten, wat voor actie dan ook. Hier vind je wat voorbeelden.
Maar gewoon een geldbedrag overmaken kan natuurlijk ook altijd. Hier vind je alle mogelijkheden.
Of gebruik de onderstaande iDeal QR-code!

Wat je ook doet: we danken je - mede namens de vele Lymepatiënten - heel erg hartelijk!

20% korting op alle teekwerende kleding ‘Rovince’

Je leest het goed: 20% korting op ALLE teekwerende kleding en daar bovenop krijgt de stichting ook nog een 10% van alle verkopen die gedaan zijn met de code STBZ2022.

Neem eens een kijkje in de webshop en doe vervolgens een aankoop! Jij blij, wij blij!

Deze aanbieding is geldig t/m 31 mei 2022.

Ga hier naar de webshop van Rovince om je kleding te bestellen!
Vergeet niet de kortingcode te gebruiken: STBZ2022!

EN 20% korting op alle artikelen in onze webshop

Meimaand is tekenmaand!

Dus is het oppassen geblazen als je buiten aan 't genieten bent van je vrije tijd en de prachtige natuur! Zelfs in je eigen tuin komen teken voor. (Wist je dat zo'n 40% van alle gemelde tekenbeten in de tuin worden opgelopen?)
Dus bescherm jezelf met een goede tekenspray, zoals onze Insect Schild, en probeer zoveel mogelijk een petje of hoedje dragen, vooral belangrijk voor kinderen! En heb je toch een teek opgelopen? Verwijder die dan met een goede tekenverwijderaar: nooit met de vingers proberen 'm eraf te pulken en irriteer de teek niet. NOOIT draaiend uit je huid trekken: gewoon recht omhoog trekken of schuiven. Daar moet je soms enige kracht voor zetten. Het mooiste is als je een teek levend kunt verwijderen.

In mei - Lyme Disease Awareness Maand - geven we 20% korting op je hele winkelmandje. Gelukkig resteert er dan óók nog iets voor het "goede doel": het voorlichten over en onderzoek doen naar tekenbeetziekten! Dus met je aankoop help je niet alleen jezelf aan een aantrekkelijke korting, maar help je ook in de strijd tegen de ziekte van Lyme en andere tekenbeetziekten.

Gebruik - bovenaan de pagina waar je je adresgegevens moet invullen - de kortingscode LDAM22 en wij verzorgen de rest.

Kinderen en tekenbeetziekten: de Tekendoos

Tekenbeetziekten, waaronder de ziekte van Lyme, zijn moeilijk te diagnosticeren en te behandelen ziekten. Het is daarom zaak om ze zoveel mogelijk te voorkomen. Dat is een enorme opgave, omdat er jaarlijks in Nederland zo’n 1,5 miljoen tekenbeten worden geregistreerd. Gelukkig leiden lang niet alle tekenbeten tot de ziekte van Lyme of een andere tekenbeetziekte. Dat is mede te danken aan goede voorlichting over het voorkómen van tekenbeten en het goed omgaan met een opgelopen tekenbeet.
Die voorlichting komt voornamelijk van patiëntenorganisaties, want de overheid laat hier een belangrijke taak liggen.

InfoTeek – de voorlichtingstak van Stichting Tekenbeetziekten – is van mening dat voorlichting niet vroeg genoeg kan beginnen. Kinderen zijn namelijk een zeer kwetsbare groep. Doordat zij vaak in (lang en hoog) gras en struikgewas spelen, de plaatsen waar teken graag verblijven, lopen zij ongeveer 25% van alle geregistreerde tekenbeten op.
Het is daarom belangrijk dat zij (en hun ouders) weten hoe ze een tekenbeet kunnen voorkomen en hoe en waarom ze een tekencheck moeten (laten) uitvoeren als ze “in het groen” gespeeld hebben.

Bekijk hier het filmpje Tekencheck voor kinderen.

Onze leskist – de zogenaamde Tekendoos – bevat allerlei materialen om kinderen op de basisschool op een speelse manier te informeren. Voor de leerkracht zijn er duidelijke instructies: zij hoeven in principe niet bekend te zijn met de materie om het verhaal op een goede manier over te brengen. Een hele “tekenles” hoeft niet langer te duren dan ongeveer 1 – 1,5 uur.
Omdat het helpt als ook de ouders op de hoogte zijn van het voorkómen van tekenbeten en een tekencheck, bevat de Tekendoos ook materiaal, dat kinderen kunnen meenemen naar huis.
En dit alles is gratis. Dat wil zeggen voor de scholen.

Aangezien infoTeek een ongesubsidieerde vrijwilligersorganisatie is, draait het gehele Tekendoos-project op vrijwilligers en donaties van bedrijven, scholen en particulieren. En die donaties hebben we hard nodig, omdat het gehele project een forse investering vergt.
We rekenen met circa € 250,- per deelnemende school, waarmee hopelijk gemiddeld zo’n 125 kinderen (en hun ouders) bereikt kunnen worden.

Vind jij het ook belangrijk dat kinderen van 7 - 12 goed worden geïnformeerd over de teek en de risico's van een tekenbeet, reserveer hier dan een Tekendoos voor op school!

De school hoeft in principe niets bij te dragen. We brengen uitsluitend de verzendkosten (2 x € 8,17 per doos) in rekening. Maar het spreekt voor zich dat we elke bijdrage – of je nu al dan niet van de Tekendoos gebruik maakt – enorm op prijs stellen.
Doneren kan via onderstaande QR-code.

Laatst gewijzigd: 14 sep. 2022