Leskisten

Voor de voorlichting op scholen heeft de Stichting Tekenbeetziekten vijf leskisten ter beschikking. Deze kunnen een week tot een maand geleend worden.

Indien de leskist in meerdere klassen of scholen gebruikt gaat worden is het aan te bevelen dat één ouder of docent als ‘coördinator’ de leskist onder zijn of haar hoede neemt en de lessen in alle klassen verzorgt of de docenten op de les helpt voorbereiden.

Op deze pagina is de inhoud van de lesmap zichtbaar gemaakt. Het staat iedereen vrij deze inhoud zelf te downloaden en te gebruiken in lessen al dan niet in combinatie met de leskist. Er staan ook geschikte materialen voor spreekbeurten voor kinderen tussen, te gebruiken al dan niet in combinatie met het spreekbeurtpakket uit de webshop.

Voor vragen over de leskisten kunt u contact opnemen met onze leskisten-coördinator Francisca Huisman . Het aanvragen van de leskist gaat via de webshop.

Voor veelgestelde vragen over de ziekte van Lyme verwijzen wij u naar de FAQ pagina. Meer gedetailleerde informatie over bijv. de diagnose of de behandeling vind u op de desbetreffende pagina’s.


Inhoud leskist

De leskist bevat een lesmap, 30 tekenverwijderkussentjes met knopspelden, drie buisjes met de drie stadia van teken op 70% alcohol, diverse tekenverwijderaars, drie loepen, twee (voor)leesboekjes, voor leerkrachten de Nederlands ondertitelde DVD Under Our Skin, drie geplastificeerde A3 posters, een borrelia-knuffel en een teek-knuffel.

Voorlichtingpakket leskist voor scholen over teken, tekenbeten en de ziekte van lyme
Inhoud leskist

Inhoud lesmap

In de lesmap is o.a. informatie te vinden over teken, over hoe die correct te verwijderen en over hoe een goede tekencontrole zou moeten verlopen. Daarnaast zijn er diverse praktische materialen opgenomen, bedoeld voor bijv. schoolkamp of andere schooluitjes in de natuur. Verder vindt u een printbare flyer met info voor kinderen, printversies van posters en onze informatieve brochure. Er zijn 2 powerpoints beschikbaar, 1 voor de midden- en 1 voor de bovenbouw. De sheets met begeleidende tekst zijn eveneens opgenomen in de map.

De onderstaande materialen met een link zijn vrij te downloaden:

Een korte maar krachtige flyer voor kinderen, ouders, leerkrachten, scouting, sportclubs, etc., uitgave STZ versie 2019:
Na een activiteit in het groen: Tekencheck doen!

Brochure met informatie over de ziekte van Lyme en andere tekenbeetziekten, uitgave STZ versie 2019:
Brochure STZ

Voor in de les:
Voorbeeld lesschema
Powerpoint presentatie groep 4,5,6 met uitgeschreven tekst.
Powerpoint presentatie groep 7,8 met uitgeschreven tekst.
Deze presentaties krijgt u per e-mail toegestuurd.

Het onderstaande filmpje geeft een kijkje in de lesmap:


Ook in de leskist

Informatief boekje voor kinderen Waarom ik voor teken moet oppassen, uitgave STZ.
Waarom ik voor teken moet oppassen (boekje)

Boek Freek de teek in paniek!, te koop via de webshop.

De DVD Under Our Skin voor leerkrachten is ook verkrijgbaar in de webshop.


Aanvragen leskist

Voor het aanvragen van een leskist kunt u contact opnemen met: . De coördinator Francisca Huisman helpt u verder en bespreekt wanneer een kist beschikbaar is en bij welke beheerder de kist opgehaald kan worden. Deze beheerder kan u ook op weg helpen met advies hoe de leskist toe te passen en mailt u de powerpoint presentaties voor in de les.

Leskist aanschaffen

Mocht u een leskist willen aanschaffen, dan zetten we u op een lijst tot we voldoende aanmeldingen hebben om ze te laten maken. De prijs zal tussen 100 en 150 euro komen te liggen.


RIVM voorlichtingsmateriaal

www.rivm.nl/Onderwerpen/T/Tekenbeten_en_lyme/Voorlichtingsmateriaal

Voorlichtingsfilmpje van het RIVM.
Video Teken en Lyme (4 min 58)


Voorbeelden van andere schoolprojecten over teken

Laat je niet beetnemen, website over de ziekte van Lyme, gemaakt door kinderen van groep 7 en 8 van de Juliana van Stolbergschool uit Sint Maartensdijk.
http://jvanstolbergschool.nl/teken/


Extra informatie

Gebruiksaanwijzing tekenkaart, behorend bij de STZ tekenverwijderaar die verkrijgbaar is in de webshop.

Uitgebreide handleiding Tekenpreventie bij minderjarigen, uitgave Lymevereniging 2015


Kinderen oefenen met tekenverwijderaars uit de leskist, het voorlichtingspakket over teken, de ziekte van lyme en tekenbeetziekten, voor scholen door de stichting tekenbeetziekten.
Kinderen oefenen met tekenverwijderaars uit de leskist.

Aangepast: 12 december 2019