Lyme Disease Challenge 2015

Klik op de foto om naar de internationale website te gaan van de Lyme Disease Challenge March 2015. Meer informatie van de internationale Lyme Disease Challenge March 2015 is te vinden op Facebook, Instagram, Printerest en Twitter.

Stichting Tekenbeetziekten is officieel supporter van de Lyme Disease Challenge 2015. En: “While ILADS, through its educational foundation (ILADEF) is the official recommended recipient of Lyme Disease Challenge donations, the Lyme Disease Challenge administrators have confirmed that individuals are free to donate to the Lyme Disease non-profit of their choice, including STZ”.


” Leven met Lyme betekent vaak ‘half leven’. Veel lymepatiënten kampen dagelijks met pijn en vermoeidheid. Lyme belemmert in veel gevallen een normale deelname aan het maatschappelijk leven. Lyme verandert mensen in wrakken. Lymepatiënten weten daar alles van, maar voor de ‘buitenwacht’ is dat lang niet altijd zichtbaar en daardoor vaak onbegrepen.” 

We dagen u uit voor de Lyme Challenge 2015: Take a Bite out of Lyme Disease!

Het doel van deze Lyme Challenge is om de aandacht voor  de ziekte van Lyme te vergroten en de fondsen voor wetenschappelijk onderzoek t.b.v. betere diagnose en behandeling van de ziekte van Lyme en co-infecties te verkrijgen.

Klaar om mee te doen? Geweldig! Pak een limoen en hap tegen Lyme! Volg eenvoudig de 4 stappen hieronder. Succes!

 1. Neem een hap: Maak een kort filmpje of een foto van jezelf terwijl je bijt in een limoen (lime) en post dit vanaf 1 maart op je favoriete social media. Tag je video of foto met ‪#‎LymeDiseaseChallenge. Plaats een link naar onze website https://www.tekenbeetziekten.nl/ in je social media bericht. Als je het leuk vindt om jouw foto geplaatst zien op onze Facewall Lyme Challenge, stuur dan een digitale foto naar .
 2. Deel een feit: Vermeld een feit over de ziekte van Lyme en of haar co-infecties in je video boodschap of schrijf het op je foto of in je social media bericht. Help ons met het verspreiden van de echte feiten over de ziekte van Lyme. Om u te helpen hebben we hieronder vast een aantal feiten op een rijtje gezet, waaruit u zou kunnen kiezen.
 3. Geef het door: Nomineer 3 andere mensen -familie of vrienden of anderszins- om de uitdaging te accepteren en een donatie te doen.
 4. Doneer: In navolging van de organisatie van Lyme Challenge geven we als richting mee een bedrag van € 10,- aan Stichting Tekenbeetziekten te doneren als je meedoet aan de uitdaging en € 100,- als je niet meedoet aan de uitdaging, maar uiteraard is iedereen vrij in de keuze welk bedrag hij of zij wil doneren. Elke bijdrage, klein of groot, is van harte welkom!

Steun ons en doneer !                                                                             
IBAN NL30ABNA0507624300, BIC: ABNANL2A
ten name van de Stichting Tekenbeetziekten

Of doneer aan ILADEF.


Feiten over de ziekte van Lyme en haar co-infecties
 

 1. Onderzoek toont aan dat tot de helft van de patiënten met de ziekte van Lyme een vals negatieve test uitslag krijgt. Een vertraagde diagnose houdt in dat patiënten niet tijdig de noodzakelijk behandeling ontvangen.
 2. Kinderen lopen extra risico om een tekenbeet op te lopen. Ze spelen vaker in het groen en teken kunnen tegenwoordig overal voorkomen. Ook in eigen tuin, gemeentegroen en speelomgeving. Per jaar worden 73.000 nieuwe Lyme gevallen gemeld door het RIVM, meer dan 10% daarvan zijn kinderen.
 3. Onderzoek van Valérie Obsomer schat het aantal jaarlijkse besmettingen in Europa op 1.175.825.
 4. De ziekte van Lyme wordt wel eens genoemd “de grote imitator”, ze kan vele ziekten imiteren zoals: MS, ME/CVS, Reuma, Fibromyalgie, Epstein Barr virus, Artritus, Lupus, ALS, Alzheimer, RSI, ADHD, Hartkwaal, Polyneuropathie en Parkinson.
 5. De ziekte van Lyme komt op iedere continent voor behalve Antarctica.
 6. De klassieke rode kring Erythema Migrans (EM) wordt gezien bij 30%-70% van de patiënt.
 7. Bij een tekenbeet loopt je niet alleen een risico om de ziekte van Lyme op te lopen naar ook andere tekenbeetziektes zoals: bartonella, babesia, ehrlichia, rickettsia, Mycoplasma, FSME.
 8. Verwijderen van de teek binnen 24 uur is geen garantie dat de teek geen besmetting over kan brengen.


Onze doelen

Waarom doet de Stichting mee aan deze challenge?

Stichting Tekenbeetziekten wil zoveel mogelijk bekendheid, kennis en aandacht voor tekenbeetziekten. Zij wil hiermee helpen zorgen de gevolgen die deze ziekten kunnen hebben voor jong en oud, zoveel mogelijk te beperken. Dat dit hard nodig is, vertelt het verhaal van Barbara Pronk wat u hieronder kunt lezen. Ook de documentaire Under our skin waarvan u op deze pagina de trailer kunt bekijken, laat u een fractie zien van wat een leven met Lyme kan betekenen. Met de koop van de DVD (mét Nederlandse ondertiteling) óf een ander artikel uit onze webwinkel, steunt u ons broodnodig werk! De Stichting richt zich op fondsenwerving voor wetenschappelijk onderzoek en voor hulp aan kinderen met Lyme en hun ouders. Meer hierover leest u hieronder:

Fonds Kinderen en Lyme

Fonds Chronische Lyme: onderzoek naar behandelmethoden


Barbara Pronk

“De ziekte van Lyme een onzichtbare sluipmoordenaar”, Barbara Pronk *

Barbara schreef: ”Lyme (en ME/CVS) heb ik ervaren als een ware horror-ziekte. Men noemt Lyme ook wel de ‘onzichtbare sluipmoordenaar’. Dit is geen ‘normale ziekte’ maar een tegenstander van ongekend formaat: een strijd tegen bacteriën en hun toxinen die je lichaam teisteren in ieder orgaan, weefsel, cel en die je lichamelijk en geestelijk overnemen en je geheel kapot maken van binnen”.

*Uit de noodoproep van Barbara Pronk aan Tweede Kamer. Barbara beroofde zichzelf van het leven na deze noodoproep.

In memoriam Barbara Pronk. Hier vindt u ook haar afscheidsbrief met daarin haar noodoproep aan de Tweede Kamer. Voor publicatie van de brief van Barbara hebben wij de uitdrukkelijke toestemming van de moeder van Barbara.


Documentaire Under our skin

De documentaire Under our skin geeft een indrukwekkende inkijk in het leven van lymepatiënten.

Bestel de volledige Nederlands ondertitelde versie via onze webwinkel.

 

 

 

 

Aangepast: 11 augustus 2020