Neuroborreliose test bij kinderen met CXCL13 marker

Terwijl de Nederlandse microbiologen blijven volhouden dat Lyme serologie testen zeer goed presteren verschijnen regelmatig artikelen die het tegendeel aantonen. Voor de diagnose Lyme neuroborreliose (LNB) is bevestiging via een diagnostische test vereist. Met onderzoek op basis van o.a. PCR bleek al eerder dat de hiervoor gebruikte serologische tests onvoldoende gevoelig zijn en een aanzienlijk deel van de LNB gevallen missen.

In dit onderzoek werden kinderen met (mogelijke) LNB onderzocht via de gebruikelijke serologische tests voor serum en ruggenmergvocht, respectievelijk via bepaling van het chemokine CXCL13 in ruggenmergvocht. Die stof is een indicator voor infecties die ontstekingen van het centraal zenuwstelsel veroorzaken. CXCL13 is niet specifiek voor LNB en kan ook in combinatie met enkele andere ziektebeelden voorkomen. Bij een voorafgaande tekenbeet en symptomen die bij Lyme passen is het een duidelijke indicator voor LNB, zoals al uit eerdere onderzoeken bij volwassenen is gebleken.

Alle 24 kinderen met een officiële LNB diagnose op basis van serologie hadden een (sterk) verhoogde CXCL13 waarde. Van 16 kinderen met mogelijke LNB maar zónder Borrelia antilichamen in het ruggenmergvocht (officieel géén LNB) hadden er 11 wél een verhoogde CXCL13 waarde. Bij de mogelijke LNB patiënten waarbij zowel in ruggenmergvocht als serum géén Borrelia antilichamen aantoonbaar waren had meer dan de helft een verhoogde CXCL13 waarde. De onderzoekers denken dat een verhoogde CXCL13 waarde voorafgaat aan antilichaam productie; omdat het onderzoek belastend is kon dit niet gecontroleerd worden. De traditionele serologie geeft dus op zijn best een vertraagd beeld (en vertraagde behandeling), maar het zou ook kunnen dat sommige patiënten daarmee helemaal gemist worden en een foute diagnose krijgen. N.H.

Cerebrospinal fluid chemokine CXCL13 in the diagnosis of neuroborreliosis in children
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23521134

 

Aangepast: 20 juli 2014