RIVM waarschuwt: 500.000 tekenbeten verwacht in juli

Het RIVM waarschuwt voor een toenemend te verwachten aantal tekenbeten in de maand juli.

In de voorgaande drie jaar werden de meeste tekenbeten gemeld in de juli. Daarom is het de komende tijd extra belangrijk dat mensen zich goed controleren op tekenbeten na een bezoek ‘in het groen’. Hoe langer een teek in de huid zit, hoe groter de kans dat een teek ziekteverwekkers – waarvan de borrelia (veroorzaker van Lyme) er slechts één is- overdraagt. Teken moeten daarom zo snel mogelijk verwijderd worden. Daarna moet men de beetplek nog drie maanden in de gaten houden. Verschijnt hier een ringvormige vlek of krijgt men griepachtige of andere klachten neem dan contact op met de huisarts.

Het nemen van preventieve maatregelen tegen teken is erg belangrijk. Op onze website zijn daarvoor goede tips te vinden. Ook is te lezen wat te doen na een tekenbeet of een (vermoedelijke) besmetting na een tekenbeet en wat symptomen van Lyme kunnen zijn.

Ondanks preventie toch gebeten door een teek? Meld die via www.tekenradar.nl. Meld je na een tekenbeet aan voor het onderzoek van Innatoss; http://www.innatoss.com/onderzoek/studie-ixodes/

Aangepast: 9 juli 2015