Hoe weet je of je besmet bent?

Een beet van een besmette teek betekent niet dat u besmet bent met Borrelia. Naar schatting levert 5% van de tekenbeten in Nederland een infectie op, die soms vanzelf weer over gaat. Na infectie met de Borrelia bacterie verschijnt er in ongeveer de helft van de gevallen binnen enkele dagen tot weken een karakteristieke rode kring of vlek, de EM. De EM kan verschillende vormen aannemen en soms zal dus niet duidelijk zijn of het écht om een Borrelia besmetting gaat. In zeldzame gevallen kan ook een Borrelia lymfocytoom (zwelling aan o.a. oorlel, tepel, scrotum) optreden wat, net als de EM, een sterke aanwijzing is voor Borrelia besmetting. U kunt daarnaast letten op allerlei ‘vroege symptomen’ die vaak optreden in de eerste weken na Borrelia infectie (griepachtige klachten als hoofdpijn, keelpijn, koorts, spierpijn, vermoeidheid). N.B.: deze symptomen kunnen ook gevolg zijn van allerlei andere ziektes.
Bij een rode vlek bent u met 100% zekerheid besmet en dient u direct een antibioticakuur te vragen bij de arts. Bij twijfel of er sprake is van een échte rode vlek is een PCR test op huidbiopt bij de vlek aan te raden; een normale (serologische) Lyme test heeft op dat moment heel weinig zin. Wanneer u geen EM gezien hebt en geen duidelijke symptomen bemerkt na de tekenbeet kunt u er van uit gaan dat u niet besmet bent. Het komt echter voor dat de symptomen pas veel later optreden, bijvoorbeeld nadat het immuunsysteem door stress, ongeluk of ziekte verzwakt is. In geval van twijfel kunt u laten testen op de ziekte van Lyme (zie hieronder), maar als u geen duidelijke Lyme symptomen hebt heeft dat weinig zin.
N.B.: de rode vlek verdwijnt na een aantal dagen tot maanden vanzelf, ook als u géén antibiotica gebruikt. Dat de vlek verdwijnt betekent niet dat de infectie verdwenen is!
 

 

Aangepast: 12 oktober 2015