In memoriam Barbara Pronk

Op de avond van woensdag 19 maart 2014 ontvingen we een e-mail ‘S.O.S. Oproep Ziekte van Lyme’ waarin Barbara Pronk haar voorgenomen overlijden aankondigde. De mail was verder aan o.a. medici, politici en diverse media gericht. In haar mail schetste zij haar ervaringen met de ziekte van Lyme als ‘horrorziekte’ en de gevolgen daarvan voor haar persoonlijk leven. Ook beschreef zij het huidige, falende test- en behandelbeleid waar zij en vele lymepatiënten de dupe van zijn. Ze deed een oproep aan alle geadresseerden om ieder op eigen terrein in actie te komen om de situatie voor lymepatiënten te verbeteren.

In de loop van donderdag 20 maart werd ons het overlijden van Barbara gemeld. Het gevecht tegen de ziekte van Lyme (en CVS/ME) door haar omschreven als ‘een tegenstander van ongekend formaat’, was haar teveel geworden. Ze besluit haar schrijven als volgt:
“Uit de grond van mijn hart wil ik iedereen bij voorbaat zeer hartelijk danken voor alle actie en vooruitgang die hopelijk voortkomt uit deze S.O.S.-oproep. U heeft geen idee hoeveel moeite het mij door mijn ziekte gekost heeft dit bericht (met hulp) nog te schrijven. Echter, mijn oproep komt voort uit mijn kennis en ervaring dat de nood zo ontzettend hoog is”.


Een strijd voor een diagnose… Een strijd voor (h)erkenning die maar niet komt…

Een strijd voor een goede behandeling… Een strijd voor dringend noodzakelijk onderzoek… Een strijd waarin je zonder geld geen behandeling krijgt…

Een jarenlange keiharde strijd… Een eenzame strijd… Een uitzichtloze strijd…

Een slopende strijd genaamd ‘Ziekte van Lyme (en ME/CVS).

Barbara is 39 jaar geworden.

Rouwbrief Barbara Pronk

Stichting Tekenbeetziekten wenst de familie en vrienden veel sterkte om dit grote verlies te kunnen dragen.

De noodoproep van Barbara Pronk die zij schreef kort voor haar overlijden. Publicatie is met uitdrukkelijke toestemming van de moeder van Barbara.

Laatst gewijzigd: 27 mrt. 2021