De teek & tekenbeetziekten

Hoe voorkom je een tekenbeet?

Bij verblijf in bos, tuin en ander groen kun je een tekenbeet oplopen. Teken kunnen vanaf 5°C actief worden en dus het hele jaar voorkomen. Voorzorgsmaatregelen en tekenchecks zijn daarom het hele jaar noodzakelijk! De meeste mensen worden gebeten in de periode van maart t/m oktober. Opvallend veel mensen lopen een tekenbeet op in hun eigen tuin. Neem de voorzorgsmaatregelen goed in acht om een tekenbeet te voorkomen.

Meer informatie

Wat te doen bij een tekenbeet?

Heb je een teek? Verwijder de teek zo snel mogelijk en op de juiste manier uit de huid, zo verklein je het risico dat je er ziek van wordt. Een besmetting met de Borrelia bacterie kan al gebeuren als de teek korter dan 12 uur in de huid zit vastgebeten. Wees na een beet alert op klachten.

Meer informatie

De ziekte van Lyme

Over de ziekte van Lyme kunnen we boeken volschrijven. De ziekte van Lyme, ook wel Lyme-borreliose of Lymeziekte genoemd wordt veroorzaakt door de Borrelia Burgdorferi s.l. bacterie die kan worden overgedragen bij de beet van een besmette teek. De klachten kunnen zeer divers zijn. Snelle diagnose en behandeling is erg belangrijk! Meer hierover lees je op de volgende pagina's, waar je een goed overzicht vindt van de belangrijkste aspecten van deze ziekte, waarover nog veel te weinig bekend is. Er is veel informatie te vinden over de diagnose en misdiagnoses, de symptomen, de behandeling, Lyme tijdens de zwangerschap en Lyme bij kinderen. Ook gaan we dieper in op de gevolgen die een beet van een besmette teek kan hebben.

Meer informatie

Andere tekenbeetziekten

Meer informatie

Internationaal onderzoek

Meer informatie

Buitenland

Meer informatie

Downloads

Meer informatie