De teek & tekenbeetziekten

Hoe voorkom je een tekenbeet?

Bij verblijf in het groen een tekencheck doen! Bij verblijf in bos, tuin en ander groen kun je een tekenbeet oplopen waar je ziek van kunt worden. De meeste mensen worden gebeten in de periode van maart t/m oktober, maar teken zijn al vanaf 5°C actief dus een beet kan het hele jaar voorkomen. Van een tekenbeet voel je doorgaans niets, het is niet pijnlijk, dus goed opletten is nodig. Ga je de natuur of je tuin in? Neem voorzorgsmaatregelen en doe altijd een tekencheck!

Meer informatie

Wat te doen bij een tekenbeet?

Ontdek je bij de tekencheck een teek? Verwijder deze dan zo snel mogelijk en op de juiste manier uit de huid, zo verklein je het risico dat je er ziek van wordt. Een besmetting met de Borrelia bacterie kan gebeuren nadat de teek enkele uren in de huid zit vastgebeten. Wees na een beet alert op symptomen van de ziekte van Lyme of een andere tekenbeetziekte.

Meer informatie

De ziekte van Lyme

De ziekte van Lyme, ook wel Lyme-borreliose of Lymeziekte genoemd wordt veroorzaakt door de Borrelia Burgdorferi s.l. bacterie. Deze kan worden overgedragen bij de beet van een besmette teek. Je leest hier alles over de grote diversiteit aan symptomen, de diagnose en de behandeling. Maar ook over de actuele cijfers, de veelvoorkomende misdiagnoses, de gevolgen van de ziekte op het leven van lymepatiënten en de historie. Er is speciale aandacht voor de risico's van de ziekte van Lyme tijdens de zwangerschap en de ziekte van Lyme bij kinderen. Ook lees je hier alles over de huidige stand van zaken omtrent de ontwikkelingen van vaccins tegen de ziekte van Lyme en tegen teken.

Meer informatie

Andere tekenbeetziekten

Meer informatie

Tekencheck

Meer informatie

Buitenland

Meer informatie

Downloads

Meer informatie
Laatst gewijzigd: 14 sep. 2022