Jaap overleed door tekenbeet

2 oktober 2018 - website StichtingTekenbeetziekten

Jaap overleed aan TBE opgelopen door een tekenbeet.
Zijn verhaal is opgetekend in het boek ‘Aan het sterfbed’, geschreven door Korine van Veldhuijsen.

‘Ik wil gewoon niet geloven dat mijn broer kan overlijden door zo’n klote-teek’, was Ages eerste reactie, nadat hij hoorde dat Jaap in coma was geraakt. Een dag eerder was Jaap opgenomen in het ziekenhuis en was hersenvliesontsteking geconstateerd, een gevolg van een tekenbeet (TBE of teken-encefalitis).

We spreken eind juni 2017. Jaap (43) woont al jaren in Zweden met zijn Zweedse vrouw en hun twee tienerdochters. Maanden van nauw contact tussen Age en Jaaps medische team, Jaaps gezin en de familie en vrienden in Nederland volgen, met Age als communicatiebrug.

Age brengt vele weekenden aan Jaaps bed door. Hij haalt herinneringen op, praat hem bij, leest standaard voor uit ‘Het eeuwige gezeik’ van Kluun en Giphart en draait zijn lievelingsmuziek. Jaaps dierbaren verkeren tussen hoop en vrees.

Na wat voorzichtig positief nieuws "Jaap gaat steeds meer zelfstandig ademen, hij lijkt soms te reageren op mensen, op prikkels …", krijgt Age eind december een verontrustend telefoontje van zijn arts: ’Jaap heeft enorm verhoogde ontstekingswaarden. Als het mijn broer was, zou ik direct naar Zweden komen.’

Op 29 december 2017 blaast Jaap zijn laatste adem uit.

Korine van Veldhuijsen tekende Ages beleving van Jaaps laatste maanden op in het boek ‘Aan het sterfbed’ (AnkhHermes). Hierin vertellen veertig naasten over een overlijden dat hen diep heeft geraakt. Age deelt zijn verhaal om Jaap te eren, maar vooral ook om meer bekendheid te geven aan de minder bekende, maar levensbedreigende tekenbeetziekte TBE, want deze ziekte komt ook voor in Nederland.

Meer lezen over dit boek? https://www.ankh-hermes.nl/boek/aan-het-sterfbed/

Laatst gewijzigd: 13 mrt. 2021