ILADS lanceert onderzoeksdatabase voor artsen

7 juni 2020

De Ilads, de artsen organisatie in de VS die erkent dat de ziekte van Lyme géén eenvoudig te behandelen ziekte is, kondigt aan dat ze een onderzoeksdatabase gaan lanceren voor zorgverleners: One Health Lyme.

Het initiatief wordt nu versneld opgezet door de COVID-19 pandemie. Het platform biedt een unieke kans om de impact van COVID -19 op patiënten met de ziekte van Lyme en andere tekenbeetziekten, die veelal immunologische problemen hebben, te volgen. Hieruit kunnen lessen getrokken worden voor COVID-19 in het algemeen – hetgeen de ILADS weer ten goede komt.

Ilads noemt het een “Crowd-Solving Platform”. Er wordt data verzameld van artsen over behandelingen, patiëntenervaringen en de effectiviteit van behandelingen. Zo kan over nieuwe behandelingen versneld informatie over de werkzaamheid verkregen worden. Ook kan er gekeken worden in welke subgroepen van patiënten behandelingen beter aanslaan.

Het plan is om met MyLymeData, die patiëntenervaringen verzameld, een partnerschap aan te gaan en zo ervaringen over behandelingen in patient-subgroepen te bundelen.

Bij navraag hoorden we dat Europese artsen ook aan de database mee kunnen doen. Mits er voldoende artsen meedoen, zou dat een mooie stap vooruit zijn in het vergelijken van behandelingen ook bij Europese borreliasoorten.

ILADS Launches Registry and Crowd-Solving Platform: One Health Lyme