infoTeek introduceert de Tekendoos

10 februari 2022

Tekendoos: een nieuwe leskist voor het basisonderwijs

Stichting Tekenbeetziekten heeft begin februari - onder het label infoTeek - een nieuwe leskist voor leerlingen van het basisonderwijs geïntroduceerd. Met de Tekendoos kunnen leerkrachten hun leerlingen op een speelse manier informeren over de teek, de risico’s en hoe een tekenbeet te voorkomen.

Waarom de Tekendoos?

Voorlichting aan kinderen over het risico van tekenbeten en hiermee om te gaan is natuurlijk erg belangrijk. Met de Tekendoos worden hopelijk minder kinderen gebeten door tekenbeten en vermindert het aantal lymepatiëntjes.

Hoe kunnen scholen een Tekendoos reserveren?

De Tekendoos wordt uitgeleend voor een periode van 2 weken, uitbreidbaar tot maximaal drie maal 2 weken. Scholen betalen uitsluitend de vervoerskosten van postnl. Reserveren van een Tekendoos kan via de site: infoteek.nl. We lenen geen Tekendozen uit aan particulieren. Mocht je als ouder geïnteresseerd zijn in een Tekendoos-les, laat dan de school contact opnemen.

Wat zit er in de Tekendoos?

Er is een PowerPoint-presentatie met filmpjes (te openen met een toegangscode), een documentenmap en divers oefenmateriaal waarmee de kinderen kunnen oefenen met het verwijderen van een teek. Er is geen specifieke kennis nodig van de presentator: het verhaal wijst zichzelf. Ook kan de juf of meester de teekjes op ware grootte en in diverse levensstadia laten zien, waarbij loepjes gebruikt kunnen worden. En de school krijgt 2 posters, die behouden mogen worden.

.

Informatie voor thuis

Omdat de kennis over het gevaar van teken en de tekencheck ook van belang is voor ouders, bevat de Tekendoos ook informatiepakketjes voor thuis. Hierin een prachtige folder - die ook te gebruiken is als poster - die beknopt de informatie uit de presentatie bevat. Voor elke leerling die de tekenles op school krijgt, is een envelop met informatie in de Tekendoos beschikbaar.

Hoe wordt de Tekendoos gefinancierd?

De Tekendoos is tot stand gekomen door vrijwilligers en donaties van mensen die ook belang hechten aan voorlichting aan een kwetsbare groep als kinderen. We kunnen nu 5 Tekendozen uitlenen en zouden dit graag uitbreiden. Elke nieuwe Tekendoos kost ca. €250,- en voor extra dozen hebben we financiële ondersteuning nodig, zowel van sponsors als donateurs. Op infoTeek.nl kan gedoneerd worden!