Start winnaar medische inspirator prijs uniek cohortonderzoek lyme

12 april 2019

Overgenomen van: www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/start-winnaar-medische-inspirator-prijs-uniek-cohortonderzoek-lyme/

Vrijdag 12 april 2019 zijn de projectleden en projectbetrokkenen bij ZonMw bij elkaar gekomen voor de start van hun project PLEASE 5+, de winnaar van de Medische Inspirator prijs 2019.

In deze startbijeenkomst zijn constructieve afspraken gemaakt over de samenwerking en participatie van patiënten in het onderzoek. De patiëntparticipatie is maximaal in dit project; de patiënten zijn initiatiefnemer, mede-ontwerper en mede-uitvoerder van het onderzoek.

PLEASE-STUDIES

Dit project is een vervolg op de PLEASE-studie die in 2010 is gestart. De PLEASE-studiedeelnemers worden opnieuw bevraagd om de langetermijngevolgen van chronische Lyme in kaart te brengen. Dit is nog niet eerder onderzocht en PLEASE 5+ is daarmee de eerste studie in de wereld met een specifiek gedefinieerd cohort van chronische Lymepatiënten. Het cohort wordt 5 tot 8 jaar na de eerste PLEASE-studie gevolgd. PLEASE 5+ is een initiatief van patiënten (vertegenwoordigers van de Lymevereniging en stichting Tekenbeetziekten) in samenwerking met de onderzoekers van de PLEASE-studie. Het succes van deze studie is afhankelijk van de participatie van de patiënten uit de eerste PLEASE-studie: alleen met deelname van deze groep krijgen we inzicht in de langetermijngevolgen van chronische Lyme. Met deze kennis kan de preventie, diagnose en behandeling van chronische Lyme worden verbeterd.

MEDISCHE INSPIRATOR PRIJS

De PLEASE 5+ studie heeft de eerste prijs van de Medische Inspirator prijs gewonnen. Dit is een initiatief van ZonMw voor de meest inspirerende samenwerking tussen patiënt(vertegenwoordigers) en onderzoekers. Op deze website vindt u een korte sfeerimpressie van de uitreiking.

Aanwezigen tijdens de startbijeenkomst:

  • patiëntvertegenwoordigers en mede-onderzoekers: Kees Niks (Lymevereniging) en Diana Uitdenbogerd (stichting Tekenbeetziekten)
  • onderzoekers: Bart-Jan Kullberg (Radboudumc), Jaap Maas (Amsterdam UMC) en Andrea Evers en Henriët van Middendorp (Universiteit Leiden)
  • lid klankbordgroep Lyme: Amber Davis
  • bestuur Lymevereniging: Miranka Mud
  • voorzitter Sjaak de Gouw (DPG Hollands Midden)
  • ZonMw: Henk Smid, Monique van der Hoeven, Linda van Nierop, Rouming Hu (niet op de foto)

Niet aanwezig:

  • patiëntvertegenwoordigers en mede-onderzoeker: Irma Beate (stichting Tekenbeetziekten)
  • mede-onderzoekers Fidel Vos en Hadewych ter Hofstede (Radboudumc)