LymeProspect en LymeProspectKids

LymeProspect

In het LymeProspect onderzoek – dat loopt vanaf 2015 - worden tweeduizend patiënten met Lymeziekte onderzocht om te kijken wie van hen na behandeling langdurige klachten ontwikkelt zoals vermoeidheid, pijn en concentratiestoornissen.

Tijdens het onderzoek worden patiëntkenmerken gemeten die mogelijk bepalen of zulke klachten ontstaan, zoals een voortdurende besmetting met de Lyme bacterie, de aanwezigheid van andere ziekteverwekkers, of een afwijkende afweerreactie.

Op 15 april 2019 is een eerste verslag van dit onderzoek gepubliceerd in BMC Infectious Diseases.

26 mei 2021 verscheen een tweede artikel, in de Lancet: Prevalence of persistent symptoms after treatment for lyme borreliosis: A prospective observational cohort study - The Lancet Regional Health – Europe. Hier uit bleek dat ruim een kwart van de mensen met de ziekte van Lyme langdurige klachten houdt na de behandeling van een EM na een tekenbeet, die leiden tot beperkingen in het dagelijks leven. Het gaat hier om klachten zoals vermoeidheid, pijn en concentratieproblemen. Hoewel een deel van dergelijke klachten in dit onderzoek ook voorkomen bij niet-lymepatiënten, is het wel heel duidelijk dat de klachten bij tijdig behandelde lymepatiënten vaker voorkomen en veel ernstiger zijn.

Patiëntvertegenwoordigers: J. Klein Haneveld en G. van der Wel

LymeProspect Kids

In het LymeProspect KIDS onderzoek wordt onderzocht of chronische klachten bij kinderen met Lyme even vaak voorkomen als bij volwassenen.

Daarvoor zullen kinderen met Lymeziekte één jaar lang gevolgd worden vanaf de start van behandeling. Daarna wordt bepaald hoeveel van hen nog klachten hebben, en welke metingen in bloed of vragenlijsten de klachten verklaren.

De werving voor de studie is gestart in juli 2017. Kinderen worden geworven via www.tekenradar.nl en via behandelend artsen. Tijdens en na het eerste jaar is de werving voor de studie geïntensiveerd om meer deelnemers te kunnen laten meedoen. Op dit moment doen ruim 60 deelnemers mee. Door de inclusie ook in 2019 door te laten lopen kunnen waarschijnlijk voldoende onderzoeksdeelnemers geworven worden om de studievragen te beantwoorden.

Patiëntvertegenwoordigers: J. Klein Haneveld en G. van der Wel

Laatst gewijzigd: 25 sep. 2022