Overige huisdieren

Katten

De ziekte van Lyme is waarschijnlijk geen probleem voor katten. Hoewel de bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt (de Borrelia burgdorferi s.l.) katten kan infecteren, wordt de ziekte nauwelijks bij een kat – buiten een laboratoriumomgeving – waargenomen.

Onderzoek uit 2020 heeft echter het volgende geleerd.

Ongeveer 1 – 10% van de menselijke Lyme-patiënten ontwikkelt Lyme-carditis (hartproblemen). De onderzoekers identificeerden voor het eerst twee vermoedelijke gevallen van Lyme-carditis bij katten. Momenteel wordt niet getest op de bacterie Borrelia burgdorferi bij katten met hartafwijkingen. Naarmate dit gebruikelijker wordt, zal men waarschijnlijk nieuwe gevallen van Lyme-carditis bij katten gaan ontdekken.

Katten kunnen echter zeker een rol spelen bij de overdracht van de ziekte van Lyme: zij kunnen heel makkelijk geïnfecteerde teken het huis inbrengen. Het is daarom zaak uw kat regelmatig op teken te controleren en deze – indien aanwezig - zo snel mogelijk te verwijderen. Hiervoor zijn veilige tekenverwijderaars verkrijgbaar in onze webshop.

Konijnen

Zeker buitenkonijnen kunnen heel makkelijk een tekenbeet oplopen. En ook zij kunnen besmet worden met de Borrelia burgdorferi-bacterie. Konijnen kunnen hierdoor ook de ziekte van Lyme krijgen: ze krijgen dan hoge koorts, verminderde eetlust, lusteloosheid en zelfs verlammingsverschijnselen.

Het is dus belangrijk om je konijn – als het buiten is geweest – dagelijks te controleren op teken en deze zo snel mogelijk en op de juiste manier te verwijderen.

Er zijn - voor zover ons bekend – geen diergeneesmiddelen geregistreerd om konijnen preventief tegen teken mee te behandelen. Gebruik zeker geen honden- en kattenmiddelen tegen vlooien of teken bij konijnen! Ze zijn vrijwel allemaal giftig voor konijnen.