Borrelia stealth technologie en chronische Lyme

Dit review artikel (Open Source, voor iedereen gratis te lezen) geeft een prima overzicht van de actuele kennis over de stealth technologie van Borrelia. Borrelia is aangepast om zich zo goed mogelijk te kunnen handhaven in een gastheer, ondanks een actief afweersysteem en eventuele antibiotica behandeling. Persistentie van Borrelia valt op basis van wetenschappelijk onderzoek niet meer te ontkennen, ook al komt de Amerikaanse IDSA nog regelmatig met vreemde gedachtenkronkels (zoals de ‘amber hypothese’) om artsen en patiënten op andere gedachten te brengen. Dat persistentie ook de oorzaak is van chronische Lyme is daarmee nog niet zeker, en de auteur doet diverse suggesties voor verder onderzoek op dat punt.

De laatste tijd verschijnen steeds vaker goede Open Source artikelen over Lyme, die tegen de simplistische IDSA Lyme-doctrine in gaan. Het lukt IDSA steeds minder om wetenschappelijke Lyme publicaties die niet bij hun visie aansluiten te censureren. IDSA zal vast stellen dat Open Source publicaties – o.a. vanwege de soms minder stricte peer review eisen – van onvoldoende kwaliteit zijn en niet serieus genomen moeten worden. Maar de praktijk laat zien dat juist de Lyme publicaties van IDSA-coryfeën in ‘gerenommeerde’ medische tijdschriften als Lancet en NEJM vaak prutswerk van de eerste orde zijn. Het systeem van peer review door een beperkt circuit van bevriende onderzoekers garandeert dat nieuwe inzichten geen kans krijgen. Dertig jaar IDSA-onderzoek rond Lyme heeft niets opgeleverd voor patiënten. Onafhankelijke onderzoekers komen vaak wél met nieuwe inzichten die wetenschappelijk en/of medisch perspectief bieden. Als de officiële ‘Lyme deskundigen’ hun arrogantie opzij kunnen zetten en persistentie van Borrelia als feit accepteren dan maakt dat de weg vrij om er iets aan te gaan doen, en patiënten écht te helpen.

(N.H., juli 2014)

Wie een engelstalig wetenschappelijk artikel te taaie kost vindt kan mijn artikel ‘Antibiotica en Esperanto’ lezen, dat verregaand over dezelfde onderwerpen gaat. Dat artikel dateert uit 2010, maar sindsdien is er weinig veranderd. N.H.Review of evidence for immune evasion and persistent infection in Lyme disease

Laatst gewijzigd: 22 mrt. 2021