Boeken over Lyme

Behandeling van Lyme - een woord vooraf

Omdat de reguliere zorg weinig handvatten biedt om Lymepatiënten met blijvende klachten te helpen, geven we hier een kleine selectie van boeken. De boeken geven ieder een eigen arsenaal aan middelen die ingezet kunnen worden.
Het is aan de lezer zelf om hier wegwijs in te worden en uit te zoeken wat voor hem/haar wel en niet werkt. Stichting Tekenbeetziekten neemt geen verantwoordelijkheid voor de handreikingen die in de boeken gedaan worden.

Richard Horowitz: How can I get better? An action plan for treating resistant Lyme and Chronic Disease, 2017 (Engelstalig)

Dit boek beschrijft 16 aandachtspunten die een rol kunnen spelen bij het aanhouden van klachten na de behandeling van tekenbeetziekten: MSIDS (multiple systemic infectious disease syndrome). Het is een boek voor behandelaars/artsen maar ook goed leesbaar voor patiënten. Een boek over diagnose en behandeling van Lymeziekte en de verschillende lagen die weggepeld moet worden om te kunnen genezen.
Richard Horowitz is internist, met een eigen praktijk en medisch directeur van de Hudson Valley Healing Arts Center, een integraal medisch centrum waar reguliere en complementaire methoden gecombineerd worden om Lyme en andere tekenbeetziekten te behandelen.

Stephen Buhner: Healing Lyme, 2015 (2e editie, Engelstalig)

Het boek Healing Lyme beschrijft natuurlijke middelen, veelal kruiden, die ingezet kunnen worden bij Lymeziekte.
De 2e editie is geüpdatet naar aanleiding van de ervaringen van duizenden patienten. In het boek en op de website van Stephen Buhner wordt een ‘core protocol’ beschreven, dat uitgaat van vier kruiden die internationaal goed verkrijgbaar zijn en zelfs ingezet kunnen worden tegen neuroborreliose. In het boek worden ook Chlamydia en Rickettsiose behandeld. Stephen Buhner is herbalist en zelf ook Lymepatient.

In twee andere boeken, “Healing Lyme Disease Coinfections: Complementary and Holistic Treatments for Bartonella and Mycoplasma” (2013) en “Natural Treatments For Lyme Coinfections: Anaplasma, Babesia, And Ehrlichia” (2015) beschrijft hij de aanpak van andere tekenbeetziekten met kruiden.

Carina van Welzenis: Lyme-Style, 2020 (Nederlandstalig)

Dit is een boek vol praktische, makkelijk toepasbare en goedkope ideeën, recepten en oefeningen, waarmee voeding en lijfstijl direct veranderd kunnen worden. Door het optimaliseren van zoveel mogelijk randvoorwaarden, blijft er maximale energie over voor het lichaam om tegen Borrelia te vechten. Carina van Welzenis, docent en rouw- en stervensbegeleider, beschrijft hoe zij met een strak voedingsschema, een goed gepland weekschema, stressreductie en voldoende balans tussen rust en activiteit de draad weer op wist te pakken. Het boek bevat ook een gedeelte voor mantelzorgers.

Inge van Ulden: Lyme te Lijf, 2015 (Nederlandstalig)

Dit boek beschrijft diepgaand de Lymesymptomen, wat het betekent om Lymeziekte te hebben en waarom het voor zowel de reguliere als de complementaire zorg moeilijk is er vat op te krijgen. Er wordt een beschrijvend overzicht gegeven van alle mogelijk denkbare therapieën, diëten, kruidenmengsels en oefeningen die de ziekte kunnen aanpakken. Inge van Ulden (farmacoloog, docent en schrijver) startte tijdens haar ziekbed met de uitvoerige research voor dit boek en het is een bijzonder en compleet overzicht.

Patiëntverhalen

Jolien Plantinga: Komt een dokter bij de dokter

Op 23 april as. verschijnt bij uitgeverij Gopher het boek van Jolien Plantinga, huisarts en Lyme-patiënt.

Jarenlang wisselde Jolien Plantinga haar werk als huisarts af met het maken van avontuurlijke reizen. De afgelopen twee jaar beleefde zij echter een totaal andere tocht. Getroffen door de ziekte van Lyme maakte ze noodgedwongen, als een soort Alice in Wonderland, een reis door de gezondheidszorg.

In het blad de Dokter verscheen een interview met haar. Lees het hier.

Beluister hier ook de podcast.

Ally Hilfiger: Bite me (Engelstalig)

De dochter can Tommy Hilfiger - Ally - schreef in 2016 een indrukwekkend boek over hoe de ziekte van Lyme haar haar jeugd ontnam, gek maakte en bijna doodde. Tegen de achtergrond van de snelle mode- en entertainmentindustrie deelt Bite Me de hartverscheurende en hilarische verhalen die Ally vooruit hebben geholpen op haar reis van ziekte naar gezondheid. Bite Me biedt lezers hoop en ideeën over hoe je kan transformeren van slachtoffer naar overwinnaar van de ziekte van Lyme. Het boek is bij bol.com te bestellen als E-book voor slechts € 1,49. Maar ook als luisterboek, paperback of hardcover. Helaas alleen in 't Engels.

Mary Beth Pfeiffer: LYME The First Epidemic of Climate Change (Engelstalig)

Recensies: Booklist “Prachtig geschreven en goed onderzocht”; Kirkus “Komt met uitstekende argumenten voor haar zaak”.

De ziekte van Lyme verspreidt zich snel over de hele wereld, omdat teken zich verplaatsen naar plaatsen waar ze voorheen niet konden overleven. Dit is de eerste epidemie die opduikt in het tijdperk van klimaatverandering, de ziekte infecteert elk jaar een half miljoen mensen in de VS en Europa, en onnoemelijk veel mensen in Canada, China, Rusland en Australië. Mary Beth Pfeiffer laat zien hoe wij als mens hebben bijgedragen aan deze groeiende dreiging en hoe de moderne geneeskunde het gevaar ervan (heeft) onderschat. Ze vertelt de hartverscheurende verhalen van families die verwoest zijn door een enkele tekenbeet, van gehandicapte kinderen en van de tragische keuze van een vrouw na een uitputtende zoektocht naar genezing. Pfeiffer waarschuwt ook voor de opkomst van andere door teken overgedragen ziekten die het moeilijker maken om Lyme te behandelen en hun eigen ernstige risico's vormen. Lyme – The first epidemic of climate change is een onberispelijk onderbouwd verslag van een raadselachtige ziekte, dat een krachtig pleidooi houdt voor actie om teken te bestrijden, patiënten te genezen en de rol van de mensheid in deze moderne plaag te erkennen.

Kris Newby: Bitten (Engelstalig)

Een meeslepende thriller die doet denken aan The Hot Zone, dit waargebeurde verhaal duikt in het mysterie rond een van de meest controversiële en verkeerd gediagnosticeerde aandoeningen van onze tijd: de ziekte van Lyme. En van Willy Burgdorfer, de man die de microbe erachter ontdekte en zijn geheime rol onthult bij het ontwikkelen van door insecten overgedragen biologische wapens. En het opwerpen van angstaanjagende vragen over het ontstaan ​​van de epidemie van door teken overgedragen ziekten, die miljoenen Amerikanen vandaag de dag treft.

Tijdens een vakantie op Martha's Vineyard werd Kris Newby gebeten door een onzichtbare teek. Die ene hap veranderde haar leven voor altijd en trok haar in de afgrond van een verwoestende ziekte die tien artsen kostte om te diagnosticeren en jaren om te herstellen: Newby was een van de 300.000 Amerikanen geworden die elk jaar met de ziekte van Lyme worden getroffen.

Als wetenschappelijk schrijver was ze gedreven om te begrijpen waarom deze ziekte zo verkeerd wordt begrepen en de patiënten zo slecht worden behandeld. Deze zoektocht leidde haar naar Willy Burgdorfer, de ontdekker van de Lyme-microbe, die onthulde dat hij tijdens de Koude Oorlog biowapens had ontwikkeld die door insecten werden overgedragen, en geloofde dat de Lyme-epidemie was begonnen door een militair experiment dat verkeerd was verlopen.

In een prachtig, nauwgezet werk van verhalende journalistiek, neemt Bitten lezers mee op een reis om deze beweringen te onderzoeken, van biologische wapenfaciliteiten tot interviews met bioveiligheidsexperts en microbiologen die baanbrekend onderzoek doen, terwijl ze donkere waarheden over Willy blootleggen. Het leidt ook tot ongemakkelijke vragen over waarom Lyme zo moeilijk te diagnosticeren en te behandelen kan zijn, en waarom de overheid zo terughoudend is om chronische Lyme als een ziekte te classificeren.

Bitten, een aangrijpende, aanstekelijke pageturner, zal een angstaanjagend nieuw licht werpen op een epidemie die een onberekenbare tol van ons eist.

Cockie Vlietman: Vampie & Tick - twee hechte teekjes (voor kinderen)

Een Nederlandstalig boek voor kinderen van 8 - 88 jaar. Geschreven door Cockie Vlietman. Het is echter geen kinderachtig boek: het is leuk en spannend. En tegelijkertijd ook nog eens leerzaam. Want alles klopt.Het boek gaat over Mick. Door toedoen van een bijzondere sprinkhaan verandert hij in een teek. En als teek maakt hij veel avonturen mee en krijgt nieuwe vriendjes. Maar hij mist zijn oude vrienden wel ... Zal hij ze ooit nog - in zijn oude gedaante - terugzien? Een geweldig vakantieboek!

Brandilyn Collins: Tot het uiterste

Een bloedstollende thriller over het gevecht van een jonge vrouw tegen de ziekte van Lyme.

Janessa is de wanhoop nabij als haar man haar ziekte niet serieus neemt.
Wie naar Janessa McNeil kijkt, ziet het perfecte plaatje: een liefhebbende man, een prachtige dochter, een goede gezondheid. Een leven waar anderen jaloers op zijn. Maar schijn bedriegt. Janessa's echtgenoot, Brock, is als vooraanstaand arts-onderzoeker verbonden aan Stanford University. Zijn vaste overtuiging dat de ziekte van Lyme niet werkelijk bestaat, zet een onbekende, verbitterde man aan tot wraak. Hij zal Brock eens laten voelen dat Lyme niet tussen de oren zit.

Christina Glowac: Ninja Foods (Engelstalig)

Ninja Foods helpt kinderen met Lyme te kiezen voor voedsel dat geneest, niet schaadt.

Mensen die behandeld worden voor de ziekte van Lyme moeten vaak hun eetpatroon aanpassen. Het weglaten van suiker en gluten zijn twee van de grootste problemen. Velen moeten ook zuivel en eieren vermijden.
Anders eten dan je gewend bent, betekent vaak dat je je lievelingseten moet schrappen. Dat is voor iedereen moeilijk, maar vooral voor kinderen is het een ware uitdaging. Ze voelen zich al vreselijk en dan vertel je ze dat ze niet eens het koekje mogen eten dat ze graag willen! De familie Glowac uit Vermont, Amerika weet hier alles van. De moeder, Christina, ontdekte in 2016 dat ze de ziekte van Lyme had. In de daaropvolgende jaren werden ook haar dochter Julie Anne, nu 12, en Trevor, nu 8, gediagnosticeerd met Lyme.
Trevor, toen pas 4 jaar oud, begreep niet waarom hij zijn favoriete snacks niet meer mocht eten.
Toen werd het idee van "ninja voedsel" geboren. Christina legde Trevor uit dat bepaalde voedingsmiddelen, zoals vruchten, groenten en noten, konden helpen om de Lyme-bacteriën uit zijn lichaam te krijgen. Het eten van die dingen en het achterwege laten van andere ingrediënten zou hem kunnen helpen beter te worden. Vervolgens ging Christina aan de slag in de keuken om te proberen een aantal van Trevor's favoriete lekkernijen te maken zonder gebruik te maken van suiker, gluten en eieren. Ze meldt dat veel van deze eerdere pogingen niet succesvol waren, maar langzaamaan begon ze recepten te maken die hij echt lekker vond.

Toen COVID toesloeg en de scholen dichtgingen, had het gezin een project nodig. Ze besloten een kinderboek te maken met de titel "Ninja Foods". Christina schreef de tekst en haar kinderen hielpen met brainstormen over de illustraties voor het boek. Christina besloot om het boek uit te breiden met alle medische aandoeningen die een speciaal dieet vereisen. Op die manier zou het concept van Ninja Foods ook kinderen buiten de Lyme-gemeenschap kunnen bereiken.
"De dieetbeperkingen die een medische diagnose met zich meebrengt kunnen uitdagend en verwarrend zijn," legt Christina uit. "Ninja Foods is een leuke en boeiende manier om kinderen te betrekken bij het proces van uitzoeken welke voedingsmiddelen goed zijn om te eten en de voedingsmiddelen die ze moeten vermijden." Het verhaal wordt gevolgd door recepten die de meeste kinderen aantrekkelijk zullen vinden, zoals bananenijs, chocolade-bananencupcakes en pompoenbrood.

Jolanda Hadid: Believe me (Engelstalig)

Van de ster van The Real Housewives of Beverly Hills komt een emotioneel en oogopenend kijkje achter de schermen bij haar afdaling naar het ontdekken van het mysterie van de chronische ziekte van Lyme.

Begin 2011 werd Yolanda getroffen door mysterieuze symptomen, waaronder hersenmist, ernstige uitputting, migraine en meer. In de maanden en jaren die volgden, veranderde ze van een openhartige, multi-tasking, hands-on moeder van drie, reality tv-ster en sociale vlinder, naar een vrouw die het grootste deel van haar tijd in bed doorbracht. Yolanda werd binnenstebuiten gekeerd door enkele van de beste ziekenhuizen en artsen van het land, maar door het gebrek aan betrouwbare diagnostische tests belandde ze in een donker doolhof van tegenstrijdige medische meningen, waar velen haar symptomen snel behandelden maar nooit duidelijke antwoorden konden geven over de mogelijke oorzaken. In deze ontroerende memoires van achter de schermen geeft Yolanda Hadid openheid van zaken op een manier zoals ze dat nog nooit eerder in de media heeft kunnen doen. Lijdend aan Lyme in een laat stadium, een ziekte die een onmiskenbare epidemie is en slopender dan iedereen zich realiseert, moest Yolanda vechten met alles wat ze had om haar leven vast te houden. Terwijl haar strijd in het openbaar werd beleefd, beïnvloedde het haar privé in elk aspect van haar bestaan, met gevolgen voor haar familie, vrienden en professionele vooruitzichten. Haar perfecte huwelijk kwam onder druk te staan en leidde tot een scheiding. Het was de sterke band met haar kinderen, Gigi, Bella en Anwar, die haar de grootste motivatie gaf om zich door de donkerste dagen van haar leven te vechten. Het is een emotioneel verhaal en zeer belangrijk leesvoer voor iedereen die door een onverwachte catastrofe wordt getroffen. Met openhartigheid, authenticiteit en een onwrikbare innerlijke kracht, onthult Yolanda intieme details van haar reis kriskras door de wereld om antwoorden te vinden voor haarzelf en twee van haar kinderen die lijden aan Lyme en deelt ze haar onvermoeibare onderzoek naar oosterse en westerse geneeskunde.
Believe me is een inspirerende les over het belang van moed en hoop, zelfs op momenten dat je denkt dat je niet verder kunt.

Rick S. Ostfeld: Lyme Disease: The Ecology of a Complex System (Engelstalig)

De meeste ziekten bij de mens komen uit de natuur, van ziekteverwekkers die leven en zich voortplanten bij niet-menselijke dieren en per ongeluk op ons worden overgedragen. Menselijke ziekten zijn slechts het hoogtepunt van een complexe reeks interacties tussen soorten in hun natuurlijke habitats. Om blootstelling aan deze ziekteverwekkers te voorkomen, moeten we begrijpen welke soorten erbij betrokken zijn, wat hun abundantie regelt en hoe ze op elkaar inwerken. De ziekte van Lyme beïnvloedt het leven van miljoenen mensen in de VS, Europa en Azië. Het is de meest gemelde door vectoren overgebrachte ziekte in de Verenigde Staten; ongeveer 20.000 gevallen zijn elk jaar gemeld in de afgelopen vijf jaar, en tienduizenden meer worden niet herkend en niet gerapporteerd. Ondanks het epidemiologische belang van inzicht in het variabele risico van de ziekte van Lyme, is dit streven traag, indirect en slechts gedeeltelijk succesvol geweest, deels als gevolg van een te grote nadruk op het identificeren van de kleine subset van 'hoofdrolspelers' die bijdragen aan het risico van de ziekte van Lyme, alsmede een algemeen misverstand over effectieve behandelingsmogelijkheden. Dit controversiële boek is een uitgebreid, synthetisch overzicht van onderzoek naar de ecologie van de ziekte van Lyme in Noord-Amerika. Het beschrijft hoe mensen ziek worden, waarom sommige jaren en plaatsen zo riskant zijn en andere niet. Het betwist dogma's - bijvoorbeeld dat het risico nauw samenhangt met de overvloed aan herten - en vervangt die door een nieuw inzicht dat de complexiteit van soorten en hun interacties omarmt. Het beschrijft waarom de plaats waar de ziekte van Lyme opdook - de kust van New England - onderzoekers op het verkeerde spoor zette. Het laat zien hoe kleine eikels enorme invloed hebben op onze kans om ziek te worden, waarom biodiversiteit goed is voor onze gezondheid, waarom wonen naast een kleine bosgrond gevaarlijk is, en waarom de ziekte van Lyme een uitstekend modelsysteem is voor het begrijpen van vele andere ziekten bij mens en dier. Het is bedoeld voor een publiek van professionele en student-ecologen, epidemiologen en andere gezondheidswetenschappers, maar het is geschreven in een informele stijl die ook toegankelijk is voor niet-wetenschappers die geïnteresseerd zijn in menselijke gezondheid en natuurbehoud.

Fred Diamond: Love, Hope, Lyme (Engelstalig)

Heeft je partner de ziekte van Lyme? Dan is dit boek geschreven voor jou!

Toen Fred Diamond verliefd werd op een vrouw die de ziekte van Lyme had, had hij geen idee wat ze doormaakte. Zelfs nadat ze 11 jaar samen waren geweest, realiseerde hij zich dat hij NOG STEEDS de uitdagingen waarmee ze te maken had niet echt begreep. Dus besloot hij daar verandering in te brengen.
Hij kocht veel boeken over de ziekte van Lyme en begon te lezen. En te lezen. En te lezen. Hij sloot zich aan bij Facebook-groepen voor de ziekte van Lyme. En met zijn vele vragen zocht hij mensen op in de Lyme-gemeenschap. Al doende schreef hij over wat hij leerde in een aantal blogs op de website van LymeDisease.org.Wat hij van dit onderzoek heeft geleerd, is nu verzameld in een boek genaamd Love, Hope, Lyme: What Family Members, Partners, and Friends Who Love a Chronic Lyme Survivor Need to Know.
Fred Diamond zegt dat hij het boek heeft geschreven voor mensen die zijn zoals hij ooit was - een partner die niets wist over hoe hij een geliefde die de ziekte van Lyme vecht, echte steun kan bieden. "Ik wilde iets schrijven dat iemand in 60-90 minuten kon verwerken om te begrijpen wat deze persoon doormaakte."
Het boek geeft een overzicht van de ziekte van Lyme, en. behandelt zaken als ontgifting, neurologische problemen en de politiek van Lyme. Er staan ook interviews in met overlevers van Lyme die vertellen wat hen het meest heeft geholpen.

Sandra Eeren: Lyme, een hel op aarde

Jaarlijks stijgt het aantal nieuwe patiënten met de ziekte van Lyme in ons land. Daarom is het van groot belang dat iedereen bekend is met de ernstige gevolgen van de beet van een besmette teek.

Lyme, een hel op aarde gaat over de zoektocht naar het aller­belangrijkste in het leven: gezondheid. De schrijfster, Sandra Eeren, wordt in haar leven geconfronteerd met 'onbegrepen' ziekten. Gedurende een slepende en vaak onverdraaglijke periode van 7 jaar wordt steeds duidelijker dat de ziektebeelden waar ze mee te kampen krijgt, de gevolgen zijn van de ziekte van Lyme. De artsen, die haar helpende hand moeten zijn, zoeken het keer op keer in de psychische hoek en zijn daarin onvermurwbaar. Sandra neemt het heft in eigen handen en start de zoektocht naar erkenning, het medicijn en de oplossing. Ze laat zich daarbij met succes leiden door haar intuïtie.
Lyme, een hel op aarde is door haar geschreven om herkenning, steun en ­ver­trouwen te bieden. Voor patiënten en zeker ook voor hun omgeving.

Laatst gewijzigd: 9 dec. 2022