De Fietsende Vrienden

Voor Jaap ...

"Hey Jaap, We gaan een fietstocht maken om nooit meer te vergeten. Voor jou. Hoe mooi is het om vanuit ‘ons’ dorp naar jouw laatste rustplaats te fietsen. De herinnering en vriendschap opnieuw te ijken. Een verloren broeder eren. Door een nieuw hoofdstuk te schrijven waar jij deel van uit maakt. Elke tegenslag overwinnen door jouw bikkelschap in gedachte te nemen. Man, wat een rit ga jij met ons beleven. Misschien slechts alleen in onze gedachten. Dat maakt ons geen reet uit, want zo lang jij in die gedachten bent leef je voort. Voortleven in de herinnering. De jongen, de man, de vriend, de bikkel. We vertrekken op 21 augustus 2022! Met 5 vrienden, wij en jij. We gaan jouw verhaal vertellen. Jouw dood levendig omzetten in nut. Met dat verhaal aandacht wekken voor de gevaren van de tekenbeetziekte TBE. Op jouw verjaardag proosten bij je graf. Dat mooie plekje bij het witte kerkje aan het water. Liefs, jouw fietsende vrienden."

Lees alles over De Fietsende Vrienden op hun website.

En alles over TBE/FSME op deze site.

Doel van de Tour De TBE

De Fietsende Vrienden fietsen de Tour De TBE

Vrienden voor het leven. Zo kun je het wielerteam van De Fietsende Vrienden het beste omschrijven. Arjan, Richard en Robert zijn de wielrenners van dit team. Aan hun zij staat Age, de ploegleider. Samen hebben zij een plan bedacht: fietsen van de plaats waar ze vrienden zijn geworden, Swifterbant, naar de plaats waar de vijfde vriend Jaap woonde en uiteindelijk stierf aan TBE, Stockholm. Om aandacht te vragen voor de tekenbeetziekte TBE. Vandaar de naam Tour De TBE. En Jaap fietst in hun gedachten met ze mee als hun ere-supporter. Zonder één van deze vijf vrienden is het team namelijk incompleet.

In de aanloop naar en tijdens de Tour De TBE gaan De Fietsende Vrienden aandacht schenken aan de gevolgen van de tekenbeetziekte TBE. Deze tour proberen ze zo kostenneutraal mogelijk te organiseren, zodat ze het grootste deel van de donaties en sponsorgelden kunnen schenken aan Stichting Tekenbeekziekten. Met dit saldo wil deze stichting de volgende activiteiten ondernemen:

  1. Meer bekendheid geven aan de toename van TBE in Nederland;
  2. Meer aandacht aan het herkennen van symptomen van TBE;
  3. Preventie van tekenbeten;
  4. Meer onderzoek naar besmetting van teken met TBE.

Zij gaan hiermee dus zorgen voor meer voorlichting over en onderzoek naar TBE/FSME.

Route

Op 21 augustus as. starten de Fietsende Vrienden (Robert, Arjan, Richard en Age) in Swifterbant hun 1.500 kilometer lange fietstocht naar Stockholm om aandacht te vragen voor de tekenbeetziekte TBE/FSME, waar hun 5e vriend in 2019 in Stockholm aan overleed.
Ze doorkruisen vier landen waar TBE voorkomt en overbruggen zo'n 7.000 hoogtemeters. Dat is afzien, maar dat staat in schril contrast tot wat mensen dagelijks meemaken als gevolg van het TBE virus.

Tijdens de Tour De TBE zijn ze 17 dagen onderweg. Om te overnachten hebben ze 15 slaapplekken nodig voor 4 personen. Daarvan hebben ze er al twee aangeboden gekregen: in Dalen (NL) en Ahrensburg (DE). En in het Zweedse Helsingborg nemen ze een rustdag, dus slapen ze daar een nachtje extra. Ze zoeken dus nog 13 accomodaties. En hoe minder zij hiervoor hoeven uit te geven, des te meer geld houden ze over voor het goede doel: onderzoek naar en informatie geven over de tekenbeetziekte TBE c.q. Stichting Tekenbeetziekten. Help jij ze daarom mee zoeken naar een gratis slaapplek in (de buurt van) één van de steden op het overzicht op deze webpagina?

Word fan van De Fietsende Vrienden!

Dat kan op vele manieren! Kun je goed fotograferen en wil je De Fietsenden Vrienden een keer op de gevoelige plaat vastleggen? Heb je een camper voor onze reis beschikbaar? Ben je een tekstschrijver en wil je een blog over ons initiatief schrijven? Heb je ervaring met of weet je veel over TBE en wil je jouw verhaal met ons delen? Bedruk je bidons of T-shirts? Kun jij met jouw drone onze training vastleggen op film? Ondersteun je ons graag met een financiële bijdragen of wil je ons gewoon bemoedigend toespreken? Het maakt niet uit hoe je ons wilt helpen, wij zijn blij met jou als onze fan!

Doneren kan hier.

In de media

Hieronder een beknopt overzicht van de artikelen die verschenen zijn over de Fietsende Vrienden in de media.
Een volledig overzicht, inclusief alle artikelen vind je op de site van de Fietsende Vrienden.


26 april 2022 - De Stentor - Fietsen naar Stockholm in de strijd tegen de tekenbeet


Age’s broer Jaap werd gebeten door een teek: ‘binnen één week lag hij op de IC’ - 29 april 2022 - 100%NL


FIETSEN NAAR STOCKHOLM VOOR HET GOEDE DOEL - 1 juni 2022 - Futurumshop/gastblogger


Van Swifterbant naar Stockholm voor Jaap - 22 juni 2022 - Flevopost


Vrienden fietsen voor Goede Doel - 29 juni 2022 - De Bron


Wielerploeg strijdt tegen de Tekenbeetziekte (TBE) - 18 augustus 2022 - SamenDalen


Bij start van fietstocht hebben Fietsende Vrienden al bijna 10.000 euro binnen - 21 augustus 2022 - De Drontenaar


Tour de TBE: De Fietsende Vrienden zijn onderweg naar Zweden - 22 augustus 2022 - Blog Alex Miedema


Fietsende Vrienden vragen aandacht voor tekenbeetziekte TBE - 23 augustus 2022 - CoevorderNieuws

Kwartet fietst naar Stockholm met Jaap in de hoofden en man met de hamer op de hielen: ‘Ik moet dit doen’ - 8 september 2022 - De Stentor


Holländare cyclade för god sak - 16 september 2022 - ÖSP Östra Sörmlands Posten

En gestart!

Swifterbant, 21 augustus 2022.

Anderhalf jaar hebben we naar deze dag uitgekeken. Het idee wat is ontstaan zittend op een bankje op een zonnig terras wordt nu werkelijkheid. We gaan starten! Vandaag is het zover, de Tour De TBE begint.

We verzamelen ons vanaf 12:00u op het terrein van voetbalvereniging Swift64 in Swifterbant, waar de fietsende vrienden en hun vriend Jaap zijn opgegroeid. Bij de kantine krijgt de bezemwagen een mooi plekje, worden de goodie-bags van Stichting Tekenbeetziekte uitgestald en de De Fietsende Vrienden donatieposters opgehangen. Langzaam druppelen de eerste gasten binnen als Age plots wordt gebeld. NPO Radio 2 aan de andere kant van de lijn. Ze hebben gehoord van ons bijzondere initiatief. De presentator Frank van ’t Hof wil er graag alles over weten. Live slingert Age zijn verhaal de ether in.

Lees verder op de site van de Fietsende Vrienden.

En bekijk vooral de blog van Alex Miedema met heel veel foto's! Voor iedere keer dat deze blog bekeken wordt doneert Alex 1 cent aan de Fietsende Vrienden: dus deel deze link zoveel mogelijk!

Dag 2

Suus en Luuk wijzen De Fietsende Vrienden de weg

22-08-2022, Cloppenburg DE. Vandaag geven we het woord aan Suus en Luuk. De vrolijke tweeling van onze dagsponsor ideaLOGO. Normaal leren Suus en Luuk kinderen beter spreken door de juiste opbouw van een verhaal. Maar deze dagen zijn ze vrij. Ze reizen mee met De Fietsende Vrienden. Helemaal naar Stockholm. Dat ze dit bijzonder vinden, blijkt uit hun verslag. Benieuwd? Lees dan vooral verder!

Lieve fans van De Fietsende Vrienden,

Bui-ten-ge-woon. Bril-jant. Fa-bel-ach-tig. Fan-tas-tisch. Ge-wel-dig. Gran-di-oos. Met deze woorden kunnen wij de eerste twee dagen van onze reis met Age, Arjan, Richard en Robert wel samenvatten. Wat een beleving! We vallen van de ene verbazing in de andere. Over de dag van gisteren kun je in deze leuke blog alles lezen, daarom willen wij het graag hebben over deze mooie maandag.

Vanmorgen werden we wakker in Dalen. Bij het huis Annette en Willy, de zus en zwager van Robert. Wat zijn dat een gastvrije mensen. We kregen een heerlijk ontbijt. Wij houden van Yoghurt met Cruesli en verse aardbeien. Als drankje namen we verse jus. Lekker gezond. Daarna rond de klok van tienen gingen we snel de auto in.

Lees verder op de site van de Fietsende Vrienden.

Dag 3

Afzien tijdens de op-één-na-langste rit

Cloppenburg, 23-08-2022. Nadat we ontbeten hebben, verzamelen we ons rond 09:30u bij de volgauto. Een rondgang langs de fietsende vrienden leert dat men tegen deze rit op ziet. Vandaag staat namelijk de rit van Cloppenburg naar Sittensen op de agenda. Met 141 kilometer de op-één-na-langste rit van de Tour De TBE. Letterlijk staat er geen wolkje aan de lucht, maar of dat figuurlijk ook zo is? De tijd zal het ons leren…

Allereerst wordt door Thilo Böckmann, de aanbieder van onze overnachting, Cloppenburg afgestreept op de motorkap van de bezemwagen. Het teken dat we kunnen starten met onze derde rit.

Lees verder op de site van de Fietsende Vrienden.

Dag 4

De vier fietsende vrienden fietsen fier naar 4e bestemming

Hamburg, 25 augustus 2022 – Woensdagochtend even na zevenen in de ochtend. Met enige nervositeit word ik wakker. Vandaag is de dag waar ik enerzijds naar verlang, maar anderzijds ook wel tegenop zie. Als relatief wielrengroentje mag ik deze dag een keer met ‘de grote jongens’ meefietsen. En dat < 90 kilometer lang. Dat is even wat anders dan naar de bakker op en neer. Negentig kilometer is een serieuze tocht.

Gisteren kwamen Arjan, Richard en Robert terug met de verhalen dat de fietspaden in Duitsland als een buckelpiste aanvoelen. Dat gegeven onderdrukt mijn zenuwen niet echt. Niet aan denken, eerst douchen en de fietskleding aandoen. Dan een flinke bodem leggen op mijn maag tijdens het ontbijt. Daarna zien we wel weer.

Lees verder op de site van de Fietsende Vrienden.

Dag 5

Van Duitsland naar Denemarken

Tappernøje, 26 augustus 2022Als we wakker worden, blijkt het buiten foggy. Van de stad en de zee is niets meer te zien. Gelukkig is in het huis waar we verblijven de sfeer niet grijs en grauw, maar juist kleurrijk. Droge humor voert te boventoon. Lachsaldo’s vliegen door de kamer. Jaap zou trots op ons geweest zijn. Humor is een belangrijke batterij tijdens onze tocht der tochten. Ook deze zesde dag, die ons in Denemarken gaat brengen.

Mona, die zelf op de camping van Heiligenhafen heeft geslapen, begroet ons op een vriendelijke manier als ze om 8:15u haar eigen huis in stapt. Richard raakt al snel met haar in gesprek. Het onderwerp, hoe kan het ook anders, is surfen. Ondertussen wordt er ontbeten en maken we ons klaar voor een nieuwe fietsdag. Een dag waar we Duitsland achter ons gaan laten. Maar eerst, jullie raden het al, Heiligenhafen aftekenen op onze bolide. Deze belangrijke taak is voor wakeboarder Mona weggelegd. Ze vervult haar taak met verve.

Lees verder op de site van de Fietsende Vrienden.

Dag 6

Ingelaste rustdag

Tappernøje – 27 augustus 2022. Ping… nog bevangen door de slaap open ik mijn WhatsApp. Een berichtje van Robert in de Jaap app. “Jongens…. Hou je vast, ik ga wat stevigs in de groep gooien om zo te bespreken: We zijn stom als we de rustdag niet serieus pogen naar vandaag te halen!”. Ik leg mijn hoofd weer op mijn kussen en laat het berichtje op mij inwerken. Nu ik langzaam wakker wordt, valt me het monotome geluid van regen die op het dak klettert veel meer op. Vandaar het berichtje van ‘De Boeselare’.

Niet veel later stap ik uit bed. Rechtstreeks lopend naar het raam. Mijn ogen zien wat mijn oren al eerder hoorde: het regent bakstenen. In de verte wat gerommel. Een blik op buienradar bevestigd het laatste. Er trekken flinke buien met onweer over Denemarken. Beneden in de woonkamer word ik begroet door Arjan. “Lekker geslapen?”. “Jazeker, en jij?”. “Mwah”. Niet veel later zijn Richard en Robert ook beneden. Het huidige weer heeft hun slaap met name vroeg in de ochtend verstoord. We gaan aan tafel zitten en dan gooit Robert de knuppel verbaal in het hoenderhok. “Het is onverstandig om vandaag te fietsen”. Richard beaamt dit. Arjan twijfelt. “We kunnen het ook een uurtje aankijken”. Ik geef aan dat we, als we nu een rustdag gaan nemen wel één-en-ander moeten gaan regelen.

Lees verder op de site van de Fietsende Vrienden.

Dag 7

Verslag vanuit het wielergekke Denemarken

Helsingør, 28 augustus 2022Voor het eerst in de geschiedenis van de Tour De TBE start deze in Denemarken. Het land van wielerheld Jonas Vingegaard. Nog voordat er een kilometer gereden is, wordt er al een belangrijke taak vervuld: Het aftekenen van Tappernøje op onze motorkap. Heel voorzichtig zien we een traantje van geluk bij Sharon Pedersen als we haar vragen dit voor ons te doen.

De etappe van vandaag brengt ons van Tappernøje naar Helsingør. Honderdvijfentwintig kilometers door het land waar eerder dit jaar de tourkaravaan doorheen raasde. Met 470 hoogtemeters en 530 laagtemeters eindigen we 60 meter lager dan gestart. Daar hoef je geen groot wiskundige voor te zijn. Volgens de renners en kenners wordt het vandaag toch een redelijk vlakke rit. Arjan van Egmond staat inmiddels klaar bij de startlijn, terwijl de andere fietsers nog druk in de weer zijn om de spreekwoordelijke puntjes op de i te zetten.

Lees verder op de site van de Fietsende Vrienden.

Dag 8

Van Denemarken naar Zweden

Våxtorp – 29-08-2022“Lang zal ze leven, lang zal ze leven, lang zal ze leven in de gloria, in de gloria, in de glohorieeejaaahhh. Hieperdepiep Hoeraahhh”. Ik slaap bij Arjan op de kamer en we zingen voor zijn vrouw Meintje. Die is vandaag 38 jaar jong geworden. Terwijl ik de laatste hand leg aan de “Tour De France blog” geeft mijn kamergenoot zijn echtgenoot op afstand haar cadeautjes. Het is een feestelijk begin van de dag waarin we het vierde land van onze tocht in gaan rijden.

We zijn wakker geworden in Helsingør. in hotel Sleep2night, een soort van drive-in hotel. Het hotel heeft iets weg van een McDrive. Althans, toen we gisteravond aankwamen op deze locatie hadden we direct deze associatie. Robert, de theatermaker onder ons, vond dat we hiermee iets moesten doen. Geheel in de geest van Jaap natuurlijk. Mijn broertje hield immers van droge humor. Al snel hadden we iets bedacht. Richard werd omgetoverd tot cameraman. Age tot klant. Robert en Arjan speelden de rol van McDonalds medewerker. Het werd een hilarische one-taker, waar we zelf het hardst om hebben gelachen. Onze jarige van vandaag had het filmpje al doorgestuurd gekregen van haar fietsende man en vroeg waarom die nog niet live stond. Ok dan Meintje, omdat het vandaag jouw verjaardag is:

Bekijk dit hilarische filmpje (en de rest van het verslag) op De Fietsende Vrienden.

Dag 9

Derailleurpadproblemen

Långås, 30-08-2022 Soms lijkt een dag zo gestroomlijnd te gaan, dat werkelijk niets je kan overkomen. Je slaapt uit en wordt goed wakker, eet samen met je maten een heerlijk ontbijt, de gastfamilie begroeten je met gigantische glimlach, de vogeltjes fluiten buiten vrolijke deuntjes, de lucht kleurt blauw en zonnestralen schijnen tevredenstellend op je bolletje. Je weet, dit wordt een mooie dag!

Anneke, Bengt, Gerard en Anna zitten ’s morgensvroeg al klaar voor hun belangrijke job. Als wij de deuren van onze chalet openen, staan zij op van hun tuinstoelen. Ze staan te trappelen om Våxtorp af te tekenen en ons uit te zwaaien. We nemen afscheid van deze hartelijke mensen en gaan bergaf richting de Zweedse kust.

Lees verder op de Fietsende Vrienden.

Dag 10

Sublieme supporters

Gislaved – 31-08-2022Gistermiddag werden we met luid applaus binnengehaald in Långås. Evenals de dag ervoor in Våxtorp. Waar we ook slapen, de mensen staan altijd voor ons klaar. Ze zijn oprecht geïnteresseerd in ons initiatief. De BBQ wordt voor ons aangestoken of er wordt voor ons gekookt, we spelen Kubb of Jeu de boules met de families. Op internet krijgen we hartverwarmende reacties op onze posts en onze blogs. Elke dag ontvangen we donaties voor ons goede doel. Als we al een verwachting hadden van wat we mee zouden maken tijdens onze Tour De TBE, dan is die in ieder geval ontzettend overtroffen!

“Hoi Age, mag ik straks met de rode stift het rondje bij Långås inkleuren”. Het is een dolenthousiaste Gijs, de zoon van onze hosts Maaike en Cees.
“Als jij dat heel graag wilt doen Gijs, dan mag dat natuurlijk”
“Jippiehhhhhhhhh!!!”
“Dan ben je wel de jongste die dat ooit heeft gedaan, Gijs”
“Wow, is dat echt zo”
“Jazeker, bijzonder hè”
“Echt wel!”
“Wil je ook een stukje meefietsen met Arjan, Richard en Robert?”
“Pappa, mag ik een stukje meefietsen met de fietsende vrienden?”
“Ja hoor, fiets maar mee tot De Handlanger”

Lees verder op de site van de Fietsende Vrienden.

Dag 11

Wij zijn off-road fietsers, oh yeah!

Jónkóping – 01-09-22“Guten Morgen, guten Morgen, guten Morgen, Sonnenschein!. Diese Nacht blieb dir verborgen, doch du darfst nicht traurig sein. Guten Morgen, Sonnenschein, weck mich auf und komm herein. Alles kannst du ja sehen auf dieser Erde, auf dieser Erde; doch nun ist es geschehen, daß ich auch ohne dich glücklich werde. Die allerschönsten Stunden in meinem Leben, in meinem Leben, hab` ich heut` Nacht gefunden; Du hast geschlafen – so ist das eben! Guten Morgen, guten Morgen,…”. De wekker gaat. Althans, Richard zet de JBL box extra hard aan, zodat wij ook wakker worden op de klanken van Nana Mouskouri. Toegeven, wel met een liedje waar je vrolijk van wordt. Even uitrekken en dan uit te veren. Het ontbijt staat al klaar. De dag kan beginnen!

Lees verder op de site van de Fietsende Vrienden.

Interview met TBE patiënte Helmi Hoogeveen

Het is 3 september 2022 en hebben overnacht in Björka Storgård B&B nabij Motala, Zweden. In de tuinen rondom deze fantastische Bed & Breakfast zitten veel teken. De eigenaresse haalt ze regelmatig uit haar huid als we weer in de tuin heeft gewerkt. Omdat TBE hier in Zweden veel vookomt heeft ze zich, net als haar man ingeënt tegen TBE. Dat doen veel Zweden. Hier kun je jezelf in de zomer zelfs laten inenten als je naar de supermarkt gaan. Het wordt bovendien beschikbaar gesteld door de overheid. Omdat het gevaar van deze tekenbeetziekte hier 100% erkent wordt. Dit staat in schril contrast met de situatie in Nederland. BIjna niemand weet van het bestaan van TBE. Bij ons is Lyme veel bekender. Maar ook in Nederland komt TBE voor. En zijn er patiënten die het in bijvoorbeeld de Sallandse Heuvelrug hebben opgelopen. Eén daarvan is Helmi Hoogeveen. We spraken haar op vrijdag 17 juni jongsleden.
Uit dit gesprek werd duidelijk hoe heftig de gevolgen zijn als je gebeten wordt door een teek die met TBE besmet is.

Lees het hele interview op de Fietsende Vrienden.

Dag 12

Met het snot voor de ogen en de tong op het stuur

Motala, 02-09-2022Na ontbeten te hebben, trek ik mijn fietskleding voor de derde keer deze Tour De TBE aan. Na eerder de proloog en rit 4 naar Ahrensburg te hebben gefietst, trap ik vandaag nog een keer mee. De fietstocht van vandaag brengt ons van Jönköping naar Motala. In totaal 116 kilometer. Daar ga ik als onervaren wielrenner er ongeveer 90 van meefietsen. Als me dat lukt, tenminste. In de volgauto zit mijn stiefvader Gijs, vandaar dat ik meekan. Van buiten zie ik er goed uit, Maar van binnen?

“Hoe kijk je naar deze rit? Zie je er tegenop?”. Terwijl ik mijn wielerkleding aandoe, stelt Robert mij deze vragen. “Minder dan bij de rit naar Ahrensburg” jok ik. De rit langs het Vättermeer heeft namelijk 640 hoogtemeters, waarvan er een aantal best stijl omhoog gaan. Zeker aan het begin van de rit. Niet aan denken nu. Eerst Jönköping aftekenen. Dat mag, hoe bijzonder, dit keer mijn moeder doen. Ze heeft immers op dezelfde camping overnacht. En ze is zo trots al een pauw dat ze dit mag doen.

Lees verder op de Fietsende Vrienden.

Dag 13

Hunted!

Norrköping, 03-09-22 Het is zaterdag en traditiegetrouw regent het dan tijdens de Tour De TBE. Zo ook vandaag. Met name in het gebied waar we nu vertoeven. Het lijkt volgens de plaatselijke Bøjenrådår na tienen uit te breiden. Dus verstandig om niet te laat te vertrekken. Liefst nog voordat de klok 10 keer slaat. Daarom zitten we om stipt 8:00u al aan de ontbijttafel. Lisbeth & Tomas Sävenstedt, eigenaren van de Björka Storgård B&B waar we geslapen hebben staan al in de ontbijtzaal klaar en hebben voor ons een heerlijke morgenmaal klaargemaakt. Als we dit op hebben, snellen we ons naar onze kamers en maken we ons klaar voor vertrek. Maar niet voordat…

Robert op de kaart van de B&B aangeeft waar wij vandaan komen.

Lees verder op de Fietsende Vrienden.

Dag 14

Goedemorgen! Deze ochtend geen blog. Wij genieten namelijk nog even van Sävö eiland, 100km van Stockholm. Hier geen WiFi maar rust. Straks beginnen we aan onze tocht naar de Zweedse hoofdstad. Morgen is alweer de laatste rit van onze Tour De Tbe. De tocht waarin we Jaap eren en fietsen voor het goede doel. Meer bekendheid creëren over TBE, onderzoek mogelijk maken naar tekenbeetziekten en teken met TBE. Dat dit hard nodig is, blijkt uit de enorme hoeveelheid met TBE besmette teken hier in Zweden. Maar ook in Nederland neemt dit sterk toe. Steun daarom ons goede doel, mocht je dat nog niet hebben gedaan.

Dag 15

Voor en… met Jaap!

Bijna zijn we er…. Nog één kleine rit naar Ekerö. Gisteren werden we door familie en vrienden welkom geheten in Stockholm. De stad die al vijf jaar voortraast zonder Jaap. De hele reis hier naartoe was hij er in gedachten bij. Achter op onze gesponsorde sportjasjes staat “Voor Jaap”. Niks aan gelogen, maar het is vooral ook “Met Jaap!” Gedurende de vele uren op de fiets dwaalden mijn gedachten regelmatig af naar vroeger. Naar de vriendschap. Als vanzelf komen de herinneringen naar boven.

Lees verder op de Fietsende Vrienden.

Dag 16

Reisverslag: De lange leuke weg naar Sävö Vandrarhem och Café

Sävö eiland, 04-09-2022God morgon, är du riktigt vaken än? God morgon, har du sett nått glatt i tidningen? Nej, det var väl längesen. Är du riktigt vaken än? God morgon, nu behövs det glada tag God morgon, ta och leta fram ditt bättre jag Har du något bra förslag? Nu behövs det glada tag, åh“. Arjen Bouterse laat ons het liedje van Ida Redig horen waarmee hij vroeger altijd zijn kinderen wakker maakte. De reactie van zoon Axel spreekt boekdelen. Hij heeft aan dit nummer een trauma opgelopen. Wij niet. De eerste twee zinnen betekenen: “Goedemorgen, ben je al echt wakker? Goedemorgen, heb je iets vrolijks in de krant gezien?” Over dat laatste straks meer.

Vandaag tekent Arjen Bouterse Norrköping af op onze motorkap. Het is inmiddels een ochtendritueel geworden. Statief op de juiste plek neerzetten. Camera erop plaatsen. Proeffoto maken voor de belichting. Dan iedereen neerzetten op de juiste positie. Timer instellen op de camera. Knopje indrukken en dan vervolgens naar de groep lopen, zodat ikzelf ook op de foto kom. Vervolgens in de camera kijken. Klik, Teruglopen naar de camera. Foto checken. Nog één op dezelfde manier maken, maar dan dicherbij. Tot slot met de camera in de hand de detailfoto’s schieten. Arjen en zijn vrouw Johanna laten het allemaal over zich heenkomen en tekenen Norrköping op een professionele manier af.

Lees verder op de Fietsende Vrienden

Dag 17

Van stilte naar Stockholm

5 september 2022, StockholmHeerlijk wakker geworden in de stilte van Sävö. Extra vroeg, want ik wil een ochtendwandeling maken om dit mooie eiland. Vandaag verruilen we de rust van het eiland voor de reuring van de stad. Dus nu het nog kan lekker genieten van de natuurschone sereniteit.

Er zijn twee wandelpaden op Sävö, namelijk Sörmlandsleden en Sävöleden. Ze worden aangegeven met oranje pijlen (S) en dito gekleurde stippen. Ik kies deze vroege ochtend voor de Sörmlandsleden. Dit pad voert mij van appelbomen, door bossen, langs weiden en brengt me uiteindelijk naar het hoogste punt op het eiland dat 18 meter boven de zeespiegel ligt. Gedurende mijn wandeling trotseer ik rotsachtige heuvels, steile bergen en kleine kloven. Het bos waar ik doorheen loop bestaat uit dennen en sparren. De flora die ik aanschouw is rijk aan soorten. De vegetatie bestaat onder andere uit bloeiende heide, mosgroen rotsmos, linde, klis en wat struweel. Jawel, het is genieten in dit beeldschone buitenleven!

Lees door op de Fietsende Vrienden

Dag 18

De emotionele laatste rit van de Tour De TBE

Ekerö, 6 september 2022Hey Jaap, we hebben een fietstocht gemaakt, die we nooit meer zullen vergeten. De Tour De TBE reden we voor jou en iedereen die te maken heeft met de tekenbeetziekte TBE. Het was mooi om vanuit ‘ons’ dorp naar jouw laatste rustplaats te fietsen. We hebben de herinnering en onze vriendschap opnieuw geijkt. Door een nieuw hoofdstuk te schrijven waar jij deel van uit maakte. Elke tegenslag hebben we overwonnen door jouw bikkelschap in gedachte te nemen. We vertrokken op 21 augustus 2022 met 5 vrienden, wij en jij. We hebben jouw verhaal verteld. Jouw dood levendig omgezet in nut. Er is al die tijd aandacht gewekt voor de gevaren van de tekenbeetziekte TBE. Vandaag, op jouw verjaardag gaan we proosten bij je graf. Nabij dat mooie plekje bij het witte kerkje aan het water.

Lees meer op de Fietsende Vrienden

Laatst gewijzigd: 10 okt. 2022