De Fietsende Vrienden

Voor Jaap ...

"Hey Jaap, We gaan een fietstocht maken om nooit meer te vergeten. Voor jou. Hoe mooi is het om vanuit ‘ons’ dorp naar jouw laatste rustplaats te fietsen. De herinnering en vriendschap opnieuw te ijken. Een verloren broeder eren. Door een nieuw hoofdstuk te schrijven waar jij deel van uit maakt. Elke tegenslag overwinnen door jouw bikkelschap in gedachte te nemen. Man, wat een rit ga jij met ons beleven. Misschien slechts alleen in onze gedachten. Dat maakt ons geen reet uit, want zo lang jij in die gedachten bent leef je voort. Voortleven in de herinnering. De jongen, de man, de vriend, de bikkel. We vertrekken op 21 augustus 2022! Met 5 vrienden, wij en jij. We gaan jouw verhaal vertellen. Jouw dood levendig omzetten in nut. Met dat verhaal aandacht wekken voor de gevaren van de tekenbeetziekte TBE. Op jouw verjaardag proosten bij je graf. Dat mooie plekje bij het witte kerkje aan het water. Liefs, jouw fietsende vrienden."

Lees alles over De Fietsende Vrienden op hun website.

En alles over TBE/FSME op deze site.

Doel van de Tour De TBE

De Fietsende Vrienden fietsen de Tour De TBE

Vrienden voor het leven. Zo kun je het wielerteam van De Fietsende Vrienden het beste omschrijven. Arjan, Richard en Robert zijn de wielrenners van dit team. Aan hun zij staat Age, de ploegleider. Samen hebben zij een plan bedacht: fietsen van de plaats waar ze vrienden zijn geworden, Swifterbant, naar de plaats waar de vijfde vriend Jaap woonde en uiteindelijk stierf aan TBE, Stockholm. Om aandacht te vragen voor de tekenbeetziekte TBE. Vandaar de naam Tour De TBE. En Jaap fietst in hun gedachten met ze mee als hun ere-supporter. Zonder één van deze vijf vrienden is het team namelijk incompleet.

In de aanloop naar en tijdens de Tour De TBE gaan De Fietsende Vrienden aandacht schenken aan de gevolgen van de tekenbeetziekte TBE. Deze tour proberen ze zo kostenneutraal mogelijk te organiseren, zodat ze het grootste deel van de donaties en sponsorgelden kunnen schenken aan Stichting Tekenbeekziekten. Met dit saldo wil deze stichting de volgende activiteiten ondernemen:

  1. Meer bekendheid geven aan de toename van TBE in Nederland;
  2. Meer aandacht aan het herkennen van symptomen van TBE;
  3. Preventie van tekenbeten;
  4. Meer onderzoek naar besmetting van teken met TBE.

Zij gaan hiermee dus zorgen voor meer voorlichting over en onderzoek naar TBE/FSME.

Route

Op 21 augustus as. starten de Fietsende Vrienden (Robert, Arjan, Richard en Age) in Swifterbant hun 1.500 kilometer lange fietstocht naar Stockholm om aandacht te vragen voor de tekenbeetziekte TBE/FSME, waar hun 5e vriend in 2019 in Stockholm aan overleed.
Ze doorkruisen vier landen waar TBE voorkomt en overbruggen zo'n 7.000 hoogtemeters. Dat is afzien, maar dat staat in schril contrast tot wat mensen dagelijks meemaken als gevolg van het TBE virus.

Tijdens de Tour De TBE zijn ze 17 dagen onderweg. Om te overnachten hebben ze 15 slaapplekken nodig voor 4 personen. Daarvan hebben ze er al twee aangeboden gekregen: in Dalen (NL) en Ahrensburg (DE). En in het Zweedse Helsingborg nemen ze een rustdag, dus slapen ze daar een nachtje extra. Ze zoeken dus nog 13 accomodaties. En hoe minder zij hiervoor hoeven uit te geven, des te meer geld houden ze over voor het goede doel: onderzoek naar en informatie geven over de tekenbeetziekte TBE c.q. Stichting Tekenbeetziekten. Help jij ze daarom mee zoeken naar een gratis slaapplek in (de buurt van) één van de steden op het overzicht op deze webpagina?

Word fan van De Fietsende Vrienden!

Dat kan op vele manieren! Kun je goed fotograferen en wil je De Fietsenden Vrienden een keer op de gevoelige plaat vastleggen? Heb je een camper voor onze reis beschikbaar? Ben je een tekstschrijver en wil je een blog over ons initiatief schrijven? Heb je ervaring met of weet je veel over TBE en wil je jouw verhaal met ons delen? Bedruk je bidons of T-shirts? Kun jij met jouw drone onze training vastleggen op film? Ondersteun je ons graag met een financiële bijdragen of wil je ons gewoon bemoedigend toespreken? Het maakt niet uit hoe je ons wilt helpen, wij zijn blij met jou als onze fan!

Doneren kan hier.

In de media

26 april 2022 - De Stentor - Fietsen naar Stockholm in de strijd tegen de tekenbeet

Age’s broer Jaap werd gebeten door een teek: ‘binnen één week lag hij op de IC’ - 29 april 2022 - 100%NL

Laatst gewijzigd: 29 apr. 2022