Betekenis verschillende vormen Borrelia op het ziekteproces

Stationary phase persister/biofilm microcolony of Borrelia burgdorferi causes more severe disease in a mouse model of Lyme arthritis: implications for understanding persistence, Post-treatment Lyme Disease Syndrome (PTLDS), and treatment failure.
Feng J1,2, Li T1,2, Yee R1, Yuan Y1, Bai C1, Cai M1, Shi W1, Embers M3, Brayton C4, Saeki H4, Gabrielson K4, Zhang Y1,5.
Discov Med. 2019 Mar;27(148):125-138.

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30946803

In een recent gepubliceerd onderzoek werd onderzocht wat de betekenis is van de verschillende vormen die Borrelia kan aannemen voor het ziekteproces en de mogelijke behandeling. Biofilm-achtige kolonies, de spirocheetvorm en de round body vorm uit een ‘stationaire cultuur’ zijn onderzocht. Het bleek dat de diverse stationaire vormen ernstiger artritis in muizen veroorzaakte dan de ‘actieve’ vorm.Ze stellen voor PostTreatmentLymeDisease in twee categorieën te verdelen: persisterende ziekte veroorzaakt door de introductie van persisteren/biofilm bij een tekenbeet (Type 1), en persisterende ziekte door te late diagnose/behandeling na een infectie (Type 2). De persisterende variant van de stationaire cultuur kon alleen verholpen worden met een combinatie van daptomycine+doxycycline+ceftriaxon (in muizen).

Ze concluderen dat verschillende niveaus van persistentie en pathologie en daarmee corresponderende behandeling bepaald wordt door de verschillende borrelia-vormen die bij de tekenbeet al ingebracht worden. Deze bevinding kan ook van grote betekenis zijn voor andere persisterende ziekten die nu veelal met monotherapie behandeld worden maar wellicht beter met persister-drug combinaties behandeld zouden kunnen worden, aldus de onderzoekers.

Laatst gewijzigd: 16 apr. 2021