Dapson tegen Borrelia biofilm

Effect of dapsone alone and in combination with intracellulair antibiotics against the biofilm form of B. burgdorferi.
Richard L. Horowitz, Kirthika Murali, Gauri Gaur, Phyllis R. Freeman, Eva Sapi.
BMC Res Notes. 2020 Sep 29;13(1):455. doi: 10.1186/s13104-020-05298-6.

pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32993780/

Borrelia burgdorferi zou resistent tegen antibiotica kunnen zijn doordat deze zich verschuilt in biofilms. Eerder werd al de effectiviteit van dapson bij mensen klinisch aangetoond. De effectiviteit tegen diverse vormen van Borrelia was nog niet in een laboratorium onderzocht. In deze in vitro studie, werd de effectiviteit onderzocht van dapson alleen en in combinatie met antibiotica met intracellulaire werking.

Dapson is een ‘intracellulaire mycobacterium persister drug’, dat ook gebruikt wordt om lepra te behandelen. Een biofilm bestaat uit ‘glycosaminoglycanen’, een slijmlaagje bestaande uit lange ketens van suikers.

Het blijkt dat dapson, alleen of in combinatie met doxycycline + rifampicine en/of azithromycine, een significante vermindering laat zien van de hoeveelheid biofilm en de levendigheid van borrelia-biofilm-vormen. Uit de eerdere klinische studies blijkt dat vooral symptomen als vermoeidheid, spier/gewrichtspijn, neuropathie, moeilijkheden met slapen, cognitieve klachten en zweten/flushing verbeteren. Dapson zou volgens de auteurs een nieuwe en effectieve optie zijn voor de behandeling van de Borrelia biofilm-vorm.

Laatst gewijzigd: 2 mrt. 2021