Dunne Vezel Neuropathie (DVN)

Association of small fiber neuropathy and post treatment Lyme disease syndrome
Novak P, Felsenstein D, Mao C, Octavien NR, Zubcevik N.
PLoS One. 2019 Feb 12;14(2):e0212222. doi: 10.1371/journal.pone.0212222. eCollection 2019.

pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30753241/

In dit onderzoek is onderzocht of het zogenaamde “post-treatment Lyme disease syndrome”, gekenmerkt door moeheid, cognitieve problemen en pijn, na behandeling van Lyme disease, is geassocieerd met Small Fiber Neuropathy (SFN) – Dunne Vezel Neuropathie. Dit uit zich door autonomische dysfunctie (waardoor allerlei orgaansystemen minder goed werken) en moeite met prikkel- en informatieverwerking.

Door verschillende metingen bij 10 personen is bekeken of er sprake is van dunne vezel neuropathie en hoe ernstig. Er zijn huid-biopten genomen om zenuwvezeldichtheden te bepalen, en er zijn testen gedaan om het functioneren van het autonoom systeem te meten. Ook afwijkingen in de bloedstroom en -snelheid (CBFv) in de hersenen, naast hartslag, CO2 en bloeddruk, zijn gemeten.

Bij alle personen was tenminste 1 biopsie abnormaal, 9 mensen hadden afwijking in de zenuwvezeldichtheid in de huid, en alle hadden een abnormale CBFv score, naast nog andere afwijkingen. De conclusie is dat evaluatie van dunne vezel neuropathie in PTLDS (lymepatiënten met langdurige klachten na behandeling) nuttig kan zijn.

Wij denken dat dit type onderzoek op grote schaal bij lymepatiënten zou moeten plaats vinden, mede om de ziektedefinitie van de ziekte van Lyme uit te breiden zodat er erkenning komt voor de klachten na de huidige kortdurende AB behandeling.

Laatst gewijzigd: 16 apr. 2021