In vitro evaluatie natuurlijke middelen en kruiden tegen borrelia vormen

Evaluation of Natural and Botanical Medicines for Activity Against Growing and Non-growing Forms of B. burgdorferi.
Jie Feng, Jacob Leone, Sunjya Schweig, Ying Zhang.
Front Med (Lausanne). 2020 Feb 21;7:6. doi: 10.3389/fmed.2020.00006. eCollection 2020.

pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32154254/

Amerikaanse onderzoekers hebben in proefbuizen 12 plantenextracten en 3 andere natuurlijke middelen getest op hun werkzaamheid tegen Borrelia, de bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt. Uit het onderzoek blijkt dat 7 van de geteste extracten goede resultaten opleverden. De beste resultaten werden behaald met extracten van Ghanese Kinine (Cryptolepis) en Japanse Duizendknoop (Polygonum cuspidatum). Polygonum is in Nederland op veel plaatsen een plaag!

Mede-auteur en onderzoeker Ying Zhang van de Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health zegt: “Deze studie biedt het eerste overtuigende bewijs dat sommige kruiden die gebruikt worden door patiënten zoals Cryptolepis, zwarte walnoot, zomeralsem, kattenklauw en Japanse duizendknoop, erg werkzaam zijn tegen de persistente vormen in slaaptoestand, die niet gedood worden door huidige antibiotica tegen Lyme. We hebben interesse om deze krachtige plantaardige geneesmiddelen verder te evalueren door dierproeven en ook door klinische testen”.

Er worden door Lymepatiënten veel verschillende natuurlijke middelen gebruikt en het is goed om de meer werkzame van de minder werkzame middelen te onderscheiden en te zoeken naar een gerichter behandelprotocol wat gemakkelijk toegankelijk is voor Lymepatiënten. We kijken met belangstelling mee!

Laatst gewijzigd: 2 mrt. 2021