Start een actie

Eddie gaat 3000 kilometer lopen tegen Lyme

Mijn naam is Eddie Wolfswinkel, geboren in 1994 en opgegroeid in Bunnik. Als kleine jongen vond ik het al heerlijk om naar buiten te gaan. De prachtige bossen van de Utrechts heuvelrug verkennen en wandelen met mijn ouders. En echt buitenmens(je). Het stond dus al op mijn lijf geschreven om Boswachter te worden. Na mijn MBO opleiding aan het Helicon in Velp (de bos en natuur opleiding) had ik mijn papiertje op zak en mocht ik mij boswachter noemen.

Vanaf 2014 heb ik op Terschelling mogen werken bij Staatsbosbeheer. Een prachtig Waddeneiland, maar, daar komt-ie ... een eiland vol met teken. Jaarlijks had ik op het eiland toch zo'n 50 teken die ik van mij af heb mogen pulken ... Na 3 jaar liep mijn contract daar helaas ten einde, heb ik mijn spullen gepakt en ben ik vertrokken naar Zeeland. Staatsbosbeheer daar zocht een boswachter voor het mooie Schouwen-Duiveland. Medio 2017 begon de ziekte van Lyme zich te uiten in chronische vermoeidheid, een hartritmestoornis en later ook verminderd gezichtsvermogen. Vermoedelijk al opgelopen op Terschelling, want gek genoeg heb ik bijna geen last van teken in Zeeland. Niet dat ze er niet zijn … Maar ik hoef ze ‘s avonds nauwelijks te verwijderen.

Stukje bij beetje gaat het met mij weer wat beter. Ik heb mijn eetpatroon een beetje veranderd. Ik voel me een stuk fitter dan een paar jaar geleden. Waar ik in 2019 het klokje rond sliep en ‘s ochtends niet fit wakker werd, heb ik nu zelfs wel weer zin in een feestje (wie niet).

Het is bijzonder, dat wanneer je weer wat beter bent, je dan pas door hebt uit wat voor dal je komt. Een interessant voorbeeld: van kleins af aan werk ik al in tuintjes, en zette ik ladders tegen de dakgoot om deze schoon te maken. Tot 2017 de kracht in de armen minder werd tot ik in 2019 geen ladder meer op kon tillen. Nooit echt bij stil gestaan. Ik dacht gewoon ’’deze ladder is zwaarder dan ik me herinner van de laatste keer’’. Nu het weer wat beter gaat, besef ik wat ik een tijdje niet heb gekund. Die te zware ladder bleek niet zo zwaar te zijn. Maar de kracht was er gewoonweg niet.

Beseffen wat het leven je kan geven, in positieve en negatieve zin brengt mij bij mijn reis. Ik had mij altijd al voorgenomen na mijn opleiding te gaan reizen. Maar het geluk wilde dat ik boswachter mocht worden. Reizen kwam op de lange baan, maar bleef altijd in mijn hoofd zitten. Omdat het leven gewoonweg te kort is. En het soms korter blijkt te zijn dan je denkt, ben ik actief bezig gegaan met dromen laten uitkomen. “’Het tijd om een reis te gaan maken”.

Een paar jaar geleden heb ik een documentaire gezien over iemand die een lange afstand wandelde of fietste. Ik vond dat zeer indrukwekkend. Dat deze meneer kon reizen zonder belastend te zijn voor onze planeet waar we op leven. En een hele prestatie, wat veel mensen hem niet na zouden doen. Kortom een doel voor mij dus. Na een klein beetje research blijken er heel wat lange afstandsroutes door Europa te liggen. Een andere continent kan niet, want dan wordt het toch het vliegtuig pakken, wat dus weer belastend is. En laat Europa ook genoeg mooie plekjes hebben. Uiteindelijk besloot ik vanuit Sicilië terug naar huis te lopen. Een goede vriend brengt mij naar het eiland per auto en de weg terug word dus de benenwagen. Na Sicilië is het plan om door te lopen naar Rome, Venetië, Oostenrijk, het zwarte woud in Duitsland richting Hannover en dan bij Arnhem de grens over richting Amersfoort. Een mooie uitdaging die rond de 3000 kilometer ver en een half jaar lang gaat duren.

Nu mijn reis steeds dichter bij komt, ben ik regelmatig aan het trainen, en heb ik ondertussen al een hele hoop spullen voor mijn reis. Ik bedacht ik dat het leuk zou zijn nog een echte prestatie neer te kunnen zetten. Iets waar ik de aanstichter van ben. En waar ik andere mee zou kunnen helpen.

Ik moest denken aan de periode waar ik door heen heb moeten knokken en wist meteen dat ik wat zou willen betekenen voor mensen met de ziekte van Lyme. Ik was geneigd meer onderzoek naar de ziekte van Lyme te laten doen. Ik vond de Stichting Tekenbeetziekten en dacht zal gewoon eens bellen. Ik hoorde toen dat jullie een kliniek willen opzetten voor kinderen met Lyme. Het was eerst niet wat ik in gedachten had. Want er zou echt veel meer onderzoek naar de ziekte moeten zijn, er is zo weinig bekend. Maar als je het dan over een doelgroep hebt die echt de pineut is met de ziekte van Lyme, dan zijn het kinderen wel. Het is voor mij duidelijk dat ik in actie wil komen voor kinderen. Kinderen die dromen van buitenspelen, naar het bos gaan en genieten van natuur, net als ik dat vroeger deed. Maar voor de kinderen die er alleen van dromen en het niet kunnen, hoop iets te kunnen betekenen.

Afgelopen week heb ik mijn actie op Geef.nl die lucht in geschoten. er moet uiteraard veel geld komen om een kliniek op te kunnen zetten, dus bedacht ik het streefbedrag van 100.000 euro. Wat zou het mooi zijn om dit binnen te halen. Via de telefoon heb ik al wel laten blijken dat ik er wel actief mee bezig ben. Zo staat de teller al op 1245 euro en haalt deze actie de PCZ . Maar om de 100.000 euro te halen, moet alles uit de kast. Dus elke vorm van hulp en sponsoring is welkom!

Mijn Facebook account waar ik zo nu en dan wat trainingen op zet. eddie Wolfswinkel

Polarsteps waar ik ook mijn trainingen op bijhoud en uiteindelijk mijn reis ook te volgen zou zijn. Polarsteps.com/EddieLopentegenlyme

Mijn geef pagina waar gedoneerd kan worden. Geef.nl/nl/actie/lopentegenlyme

Zet je creativiteit aan 't werk!

Er zijn legio mogelijkheden om zelf een actie te starten, waarvan de opbrengsten ten goede komen aan Stichting Tekenbeetziekten.

We doen hier dus een beroep op je eigen creativiteit.

Maar om je te helpen hieronder een aantal voorbeelden uit het verleden, die je wellicht op een goed idee brengen. Ten overvloede: we hebben het geld hard nodig om zoveel mogelijk tekenbeetziekten te voorkomen middels voorlichting, maar ook - en vooral - om onderzoek te financieren dat moet leiden tot betere diagnose-mogelijkheden en effectieve behandeling van tekenbeetziekten, zoals o.a. Lyme.

Maar vooral om onze grote droom te financieren, namelijk het opzetten van een speciale kliniek voor kinderen met Lyme.

Statiegeldflyer

De meeste supermarkten kennen de zogenaamde statiegeldzuil: een inzamelzuil naast de flessenautomaat, waarin mensen het statiegeldbonnetje kunnen deponeren en zodoende het ontvangen statiegeld doneren. Aangezien er per jaar een enorme hoeveelheid statiegeldflessen wordt ingeleverd (in 2017 € 190 miljoen!) is het voor goede doelen een zeer geliefde manier van geld ophalen.

Het is altijd de plaatselijke supermarktmanager die beslist welk goed doel wanneer een actieflyer mag ophangen. Hoewel er vaak wachtlijsten bestaan voor deze manier van geld inzamelen, loont het absoluut de moeite om regelmatig de mogelijkheden bij jouw supermarkt te checken!

Wij haalden hiermee t/m 2019 € 21.422,40 op!

Dus print deze PDF uit, neem contact op met je lokale supermarkt(en) en vraag of je deze oproep bij de statiegeld-automaat mag hangen. Als je ons even mailt (marketing@tekenbeetziekten.nl) kunnen wij ook zorgen dat je een geplastificeerde uitdraai krijgt.

Statiegeldactie ROC de Leijgraaf

Drie enthousiaste meiden, die de opleiding Maatschappelijke Zorg volgen aan het ROC de Leijgraaf in Oss, gaan in april 2021 posters en flyers verspreiden om zodoende - buiten het supermarktkanaal om - statiegeldflessen op te halen en in te leveren. De opbrengst hiervan komt geheel ten goede aan Stichting Tekenbeetziekten.

PanelWizard

PanelWizard Direct voert voor verschillende opdrachtgevers marktonderzoek uit. Daarvoor maken ze gebruik van een consumentenpanel. Ze leggen de leden van dit panel regelmatig online vragenlijsten voor.
Voor het beantwoorden van de vragen krijgen de panelleden een beloning van 10 cent per vraag plus € 1,- voor het aanmelden. Het gespaarde bedrag wordt twee keer per jaar overgemaakt naar de aanmelder of naar een goed doel.

Stichting Tekenbeetziekten is één van de goede doelen waar je voor kunt sparen.

Stel dat 100 mensen zich via onderstaande link aanmelden voor PanelWizard. Zij ontvangen gemiddeld 6 vragenlijsten per jaar met gemiddeld 20 vragen. De opbrengst voor Stichting Tekenbeetziekten is dan direct €100 (voor de inschrijvingen) en voor het invullen van de vragenlijsten nog eens €1.200 (120 vragen x €0,10 x 100 leden) per jaar. Geld dat we goed kunnen gebruiken voor zeer noodzakelijk onderzoek naar tekenbeetziekten, zoals de ziekte van Lyme.

Meld je hier aan

Vanzelfsprekend zullen de gegevens van panelleden nooit aan andere partijen verstrekt worden (zo weet ook de stichting niet wie meedoet). Ook zullen ze nooit commerciële uitingen verzenden naar panelleden. De gegevens van panelleden zullen nooit voor andere doeleinden dan marktonderzoek gebruikt worden. Een respectvolle benadering van de panelleden staat bij PanelWizard voorop.

Lopen of fietsen voor Lyme

Maarten fietste voor de stichting

Hieronder een filmpje van Maarten Baan. Maarten fietste op 20 april 2019 voor Stichting Tekenbeetziekten € 3.210,85 bij elkaar! Het filmpje is gemaakt tijdens de donateursdag, die werd gehouden in Hilversum, waar Maarten even langsfietste. Gelukkig had hij even tijd voor een kort praatje. Dank je wel Maarten!

https://www.facebook.com/Tekenbeetziekten/videos/684682675289881

Henny Schutte liep de Vierdaagse voor de stichting

In de zomer van 2018 liep Henny Schutte tijdens de Vierdaagse van Nijmegen € 2.764,- voor de stichting bij elkaar. Hartelijk dank Henny!

Zelf lopen, fietsen of zwemmen voor Stichting Tekenbeetziekten?

Meld het via marketing@tekenbeetziekten.nl en we gaan je zoveel mogelijk helpen en ondersteunen!

Kerstbomenactie

De Steenwijker scoutinggroep zamelde in januari 2019 alle oude kerstbomen uit de buurt in en verwerkten deze (met behulp van de gratis beschikbaar gestelde houtversnipperaar en containerverhuur). Het hiermee verdiende geld werd overgemaakt aan Stichting Tekenbeetziekten. Waarvoor veel dank!

Lees hier het volledige artikel uit de Steenwijker Courant.

Wat andere voorbeelden

Laat je creativiteit de vrije loop: er zijn vele acties te bedenken om geld voor Stichting Tekenbeetziekten in te zamelen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Een zogenaamde “garage sale”. Als je je huis of garage aan het opruimen bent, kun je je spullen natuurlijk naar het stort of de kringloop brengen of door de gemeente laten ophalen, maar je kunt er ook een gezellige buurtochtend of -middag van maken, waarbij je je spulletjes verkoopt voor het goede doel.
  • Oliebollen- of donutdag. Het verkopen van lekkernijen, die jij zo goed kunt maken, is natuurlijk niet voorbehouden aan Koningsdag. Maak er in je tuintje een gezellige boel van met de verkoop van deze zaken ten bate van Stichting Tekenbeetziekten.
  • Scholen kunnen een tekenwedstrijd (waarmee we niet het beestje bedoelen!) organiseren, waarbij de tekeningen tijdens een geschikte gelegenheid worden geveild ten behoeve van het goede doel. De maker van de tekening die het meeste opbrengt krijgt van de stichting een verrassing.
  • Als je plaatselijke supermarkt geen plaats heeft voor een statiegeldbox of die al heeft vergeven, kun je natuurlijk ook in de buurt statiegeldflessen aan huis gaan ophalen en zodoende het statiegeld verzamelen voor Stichting Tekenbeetziekten.
  • Huwelijken en jubilea. Vier je een zilveren, gouden of platina huwelijks- of werkjubileum, dan is het wellicht een idee op de mensen die je een cadeau(tje) willen geven, te vragen iets te doneren aan de Stichting Tekenbeetziekten. Wij besteden dan – als je dat wilt – extra aandacht aan je jubileum op onze website en/of social media.
  • Als je een instrument bespeelt en/of in een bandje zit en/of met vrienden samen muziek maakt, zou je kunnen denken aan een benefietconcert, waarvan de opbrengst te goede komt aan Stichting Tekenbeetziekten. Je zou dit zelfs digitaal (via Zoom of Teams) kunnen doen!
Laatst gewijzigd: 7 mei 2021