Lyme in 20 artikelen

Op deze pagina vind je een selectie van actueel wetenschappelijk onderzoek, voorzien van onze samenvatting en reactie.

  • Persistentie Borrelia bacterie (3)
  • Testen voor de diagnose van Lyme Borreliose (1)
  • Co-infecties naast de ziekte van Lyme (3)
  • Pathologie (waaronder dunne vezel neuropathie) (1)
  • Congenitale overdracht (overdracht tijden de zwangerschap) (1)
  • Kans op Lymeziekte na een tekenbeet (1)
  • Behandeling persisterende infectie (3)

Persistentie Borrelia bacterie


The Functional and Molecular Effects of Doxycycline Treatment on Borrelia burgdorferi Phenotype
John R. Caskey†, Nicole R. Hasenkamp, Dale S. Martin, Vladimir N. Chouljenko, Ramesh Subramanian, Mercedes A. Cheslock and Monica E. Embers
Front. Microbiol., 18 April 2019 | https://doi.org/10.3389/fmicb.2019.00690.

In een onderzoek om nader te bepalen hoe doxycycline leidt tot een persisterende (antibiotica-tolerante) vorm van Borrelia, werd met RNA sequencing onderzocht welke Borrelia genen meer of minder actief worden na een doxy behandeling. Lees hier onze samenvatting van deze studie.


Stationary phase persister/biofilm microcolony of Borrelia burgdorferi causes more severe disease in a mouse model of Lyme arthritis: implications for understanding persistence, Post-treatment Lyme Disease Syndrome (PTLDS), and treatment failure.
Feng J, Li T, Yee R, Yuan Y, Bai C, Cai M, Shi W, Embers M, Brayton C, Saeki H, Gabrielson K, Zhang Y.
Discov Med. 2019 Mar;27(148):125-138.

In een recent gepubliceerd onderzoek werd onderzocht wat de betekenis is van de verschillende vormen die Borrelia kan aannemen voor het ziekteproces en de mogelijke behandeling. Biofilm-achtige kolonies, de spirocheetvorm en de round body vorm uit een ‘stationaire cultuur’ zijn onderzocht. Lees hier onze samenvatting van deze studie.


Metamorphoses of Lyme disease spirochetes: phenomenon of Borrelia persisters.
Rudenko N, Golovchenko M, Kybicova K, Vancova M.
Parasit Vectors. 2019 May 16;12(1):237. doi: 10.1186/s13071-019-3495-7.

In een nieuw overzichtsartikel over persistentie van Borrelia, wordt beschreven hoe omgevingsfactoren en monotherapie van diverse soorten antibiotica kan leiden tot persistente vormen van Borrelia. Lees hier onze samenvatting van deze studie.


Testen voor de diagnose van Lyme Borreliose


The diagnostic accuracy of serological tests for Lyme borreliosis in Europe: a systematic review and meta-analysis.
Leeflang MM, Ang CW, Berkhout J, Bijlmer HA, Van Bortel W, Brandenburg AH, Van Burgel ND, Van Dam AP, Dessau RB, Fingerle V, Hovius JW, Jaulhac B, Meijer B, Van Pelt W, Schellekens JF, Spijker R, Stelma FF, Stanek G, Verduyn-Lunel F, Zeller H, Sprong H.
BMC Infect Dis. 2016 Mar 25;16:140. doi: 10.1186/s12879-016-1468-4.

Dit artikel uit 2016 door Mariska Leeflang en gefinancierd door de ECDC (European Center for Disease Control), beschrijft een meta-analyse van de accuraatheid (sensitiviteit en specificiteit) van serologische testen voor de diagnose van Lyme Borreliose in Europa. Er zijn 78 Europese studies in zes talen meegenomen in deze review. Lees hier onze samenvatting van deze studie.


Co-infecties naast de ziekte van Lyme


Hier laten we 3 artikelen zien waarin de risico’s op co-infecties worden onderzocht.

In deze drie artikelen wordt gevonden dat een co-infectie juist vaak in combinatie met een Lyme-infectie voorkomt (met uitzondering van het TBE virus in het artikel uit 2006). Er wordt benoemd dat Borrelia het immuunsysteem kan onderdrukken, ondermijnen en moduleren, waardoor patiënten vatbaarder voor andere infecties zouden kunnen worden en waardoor ook het ziektebeeld verergert. Lees verder…

Evaluating polymicrobial immune responses in patients suffering from tick-borne diseases.
Garg K, Meriläinen L, Franz O, Pirttinen H, Quevedo-Diaz M, Croucher S, Gilbert L.
Sci Rep. 2018 Oct 29;8(1):15932. doi: 10.1038/s41598-018-34393-9.

Serological survey in persons occupationally exposed to tick-borne pathogens in cases of co-infections with Borrelia burgdorferi, Anaplasma phagocytophilum, Bartonella spp. and Babesia microti.
Chmielewska-Badora J, Moniuszko A, Żukiewicz-Sobczak W, Zwoliński J, Piątek J, Pancewicz S.
Ann Agric Environ Med. 2012;19(2):271-4.

Coinfections Acquired from Ixodes Ticks
Stephen J. Swanson, David Neitzel, Kurt D. Reed, and Edward A. Belongia.
Clin Microbiol Rev. 2006 Oct; 19(4): 708–727. doi: 10.1128/CMR.00011-06
PMCID: PMC1592693 PMID: 17041141


Pathologie


Association of small fiber neuropathy and post treatment Lyme disease syndrome.
Novak P, Felsenstein D, Mao C, Octavien NR, Zubcevik N.
PLoS One. 2019 Feb 12;14(2):e0212222. doi: 10.1371/journal.pone.0212222. eCollection 2019.

In dit onderzoek is onderzocht of het zogenaamde “post-treatment Lyme disease syndrome”, gekenmerkt door moeheid, cognitieve problemen en pijn, na behandeling van Lyme disease, is geassocieerd met Small Fiber Neuropathy (SFN) – Dunne Vezel Neuropathie. Lees verder…


Congenitale overdracht


Over congenitale overdracht van Lymeziekte (= overdracht in de zwangerschap) heeft een bestuurslid van de Stichting Tekenbeetziekten alle literatuur bekeken en in februari 2018 een rapport gemaakt. Lees meer op onze pagina Zwangerschap en Lyme …


Kans op Lymeziekte na een tekenbeet: hechtingstijd en teken laten testen op Borrelia


Het proefschrift van Agnetha Hofhuis uit 2017 bespreekt in verschillende hoofdstukken de kans op het ontwikkelen van de ziekte van Lyme na een tekenbeet. Seroconversie of een EM treedt op bij 5.1%. Bij teken die positief testten op Borrelia is de kans hoger: 9%. Hoe lang de teek vastzit is geen duidelijke factor in overdracht: van de mensen met een EM had 1/3 geen tekenbeet gezien, 1/3 had een teek die langer dan 24 uur vastgezeten zat, en 1/3 korter dan 24 uur.

Onze conclusie: overdracht kan ook binnen 24 uur plaatsvinden, en testen op teken is voor individuele gevallen toch zinvol omdat het een extra aanwijzing geeft indien de teek positief test. Snelle testen hiervoor zijn er echter nog niet. Lees verder in H8 en H9 van het proefschrift.

https://www.rivm.nl/documenten/proefschrift-agnetha-hofhuis


Behandeling persisterende infectie


Antabuse for Lyme Disease: The Way Forward
David S. Younger, Beverley F. Murphy
World Journal of Neuroscience Vol.10 No.01(2020), Article ID:96809,7 pages 10.4236/wjns.2020.101001

Er is veel discussie gaande over de behandelbaarheid van chronische lyme; terwijl patiënten en patiëntenorganisaties op zoek gaan naar oplossingen. Eén van de middelen die onlangs (2016) uit Amerikaans ‘in vitro high throughput screening’ onderzoek naar voren is gekomen, is Disulfiram. Lees hier het artikel en onze reactie.

Traditionele kruiden werken uitstekend tegen Lymeziekte

Amerikaanse onderzoekers hebben in proefbuizen 14 plantenextracten getest op hun werkzaamheid tegen Borrelia, de bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt. Uit het onderzoek blijkt dat 8 van de geteste extracten prima resultaten opleverden. Veruit de beste resultaten werden behaald met extracten van Ghanese Kinine (Cryptolepis) en Japanse Duizendknoop (Polygonum cuspidatum). Polygonum is in Nederland op veel plaatsen een plaag! Mede-auteur en onderzoeker Ying Zhang van de John Hopkins Bloomberg School of Public Health zegt: “Deze studie biedt het eerste overtuigend bewijs dat sommige kruiden die gebruikt worden door patiënten zoals Cryptolepis, zwarte walnoot, zomeralsem, kattenklauw en Japanse duizendknoop, erg werkzaam zijn tegen de persistente vormen in een slaaptoestand, die niet gedood worden door huidige antibiotica tegen Lyme. We hebben interesse om deze krachtige plantaardige geneesmiddelen verder te evalueren door dierproeven en ook door klinische testen”. Er worden door Lymepatiënten veel verschillende natuurlijke middelen gebruikt en het is goed om de meer werkzame van de minder werkzame middelen te onderscheiden en te zoeken naar een gerichter behandelprotocol wat gemakkelijk toegankelijk is voor Lymepatiënten. We kijken met belangstelling mee!

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fmed.2020.00006/full

Azlocillin – mogelijk een nieuw medicijn tegen Borrelia

Jaren van screening van 7450 medicijnen, leverde 300 stoffen op die mogelijk konden werken tegen de Borrelia bacterie. De top 50 zijn in vitro getest. Eerder (2016) werd over 20, FDA goedgekeurde middelen, gepubliceerd in Drug Design, Development and Therapy. Nu zijn twee medicijnen verder getest, Azlocillin en Cefotaxime vanwege hun veiligheid en vermogen om Borrelia te doden in lage concentraties. Zowel de ‘log’ als de stationaire fase als de Doxycycline-tolerante persisters werden gedood door Azlocilline.

Zelfs nieuwe kolonies van overlevende Bbs die zowel met Doxy als lage concentratie Azlocilline behandeld waren, overleefden een hogere concentratie Azlocilline niet. Dit is goed nieuws, want hieruit blijkt dat er een ’stochastische’ vorming van persisters is en geen ‘erfelijke’, er wordt m.a.w. geen antibioticatolerantie door Bbs opgebouwd. Dit kan ook goed nieuws betekenen voor lymepatiënten die eerder (langdurig) behandeld zijn en klachten bleven houden. Ook in vivo – in muizen – bleek vooral Azlocillin effectief. 

Hierbij moet wel gezegd worden dat in vitro onderzoek in de praktijk meestal niets oplevert. Juist bij chronische/persistente infecties zegt goed resultaat bij in vitro experimenten heel weinig over de resultaten in echte patiënten. Ook dierproeven zeggen niet veel omdat de meeste proefdieren geen chronische lyme zoals bij mensen ontwikkelen, dat is voorbehouden aan resusapen. 

Het middel is inmiddels gepatenteerd voor de behandeling van de ziekte van Lyme. Verder onderzoek is nodig om de werking bij mensen te evalueren, een orale vorm voor het medicijn te ontwikkelen en om te zorgen dat het medicijn door de FDA goedgekeurd wordt voor gebruik tegen Borrelia. 

De studie werd gefinancierd door Bay Area Lyme Foundation en Laurel STEM Fund en uitgevoerd door de onderzoeksgroep van prof. Rajadas aan de Stanford University School of Medicine, California, USA. 

Nature, Scientific Reports 10, 3798 (2020), Azlocillin can be the potential drug candidate against drug-tolerant Borrelia burgdorferi sensu stricto JLB31.  https://doi.org/10.1038/s41598-020-59600-4


Hou deze pagina in de gaten, er volgen nog meer artikelen!

Aangepast: 23 augustus 2020