Meer aandacht voor tekenencefalitis (TBE/FSME)

5 augustus 2022

De fietsende vrienden fietsen van 21 augustus t/m 6 september de Tour de TBE. Een fietstocht van 1500 km van Swifterbant naar Stockholm. Dit doen ze om aandacht te vragen voor de tekenbeetziekte TBE, de gevolgen ervan en hoe je het kunt voorkomen. Voor de vier vrienden is het overlijden van hun vijfde vriend aan het TBE-virus, 5 jaar geleden in Zweden, de reden om deze Tour te starten. Steun, hulp, donaties en sponsoring is van harte welkom via hun website! www.defietsendevrienden.nl

En je leest er meer over op onze actie-pagina: www.tekenbeetziekten.nl/help-mee/de-fietsende-vrienden/

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) besteedde op 5 augustus ook een blog aan tekenencefalitis (TBE/FSME): Zomerdrukte op de vaccinatiepoli: 'Win het juiste advies in'. En terecht, want hoewel de kans op deze heel nare tekenbeetziekte in Nederland momenteel gelukkig nog klein is, lopen veel vakantiegangers, die in de natuur verblijven in Zuid-Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en de Scandinavische landen een veel groter risico.

Voor Stichting Tekenbeetziekten een extra reden om een folder te maken over deze tekenbeetziekte. Deze is te downloaden op onze site, maar kan ook (gratis) in de webshop besteld worden.

Want de belangrijkste boodschap bij TBE/FSME is NIET: 'doe bij verblijf in het groen een tekencheck en verwijder een teek zo snel mogelijk op de juiste manier.' TBE/FSME is namelijk een virus (en niet, zoals de veroorzaker van de ziekte van Lyme, een bacterie) en dat virus wordt direct bij de beet overgebracht!

Als je tekenencefalitis wilt voorkomen moet je je laten vaccineren of andere voorzorgsmaatregelen nemen zoals je goed en regelmatig inspuiten met een teekwerend middel (zoals bijvoorbeeld onze InsectSchild). Er is ook effectieve teekwerende kleding op de markt, en altijd geldt: blijf zoveel mogelijk op de paden en vermijd hoog gras en struikgewas.

Alles over het TBE-virus en over de verschillen met de ziekte van Lyme lees je op deze pagina.