Tekenbeetinfecties tijdens de zwangerschap en de uitkomst voor pasgeborenen; de noodzaak voor prospectieve studies

An Overview of Tickborne Infections in Pregnancy and Outcomes in the Newborn: The Need for Prospective Studies
Lambert JS.
Front Med (Lausanne). 2020 Mar 6;7:72. doi: 10.3389/fmed.2020.00072. PMID: 32211414; PMCID: PMC7069275.

www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7069275/

Een Ierse professor voor infectieziekten, John Lambert, maakte een uitgebreide inventarisatie van de risico’s van tekenbeetinfectieziekten tijdens zwangerschap. We noemen deze overzichtsstudie omdat deze ook tekenbeetinfecties anders dan de ziekte van Lyme in kaart brengt.

Tekenbeetziekten zijn internationaal een toenemend probleem, waaraan veel factoren bijdragen, waaronder een veranderend klimaat. Zwangere vrouwen zijn een grote kwetsbare groep doordat tijdens de zwangerschap het imuunsysteem onderdrukt wordt. Potentiële infecties in zich ontwikkelende foetussen kunnen catastrofale consequenties hebben.

Momenteel is er een gebrek aan data rondom tekenbeetinfectieziekten in zwangerschappen en de uitkomsten op lange termijn voor moeder en kind. Er is op dit moment geen internationaal monitoringssysteem om deze infectieziekten gedurende zwangerschappen te identificeren en beter te leren begrijpen. Daarnaast belemmert de verwijdering van “Lyme Disease tijdens Zwangerschap (Congenital Lyme Disease)” van de international lijst met ICD-11 codes, de dialoog over en het karaktiseren van borreliose tijdens de zwangerschap, en de toekomstige ontwikkelingen in dit onderbelichte domein. Deze review benadrukt de noodzaak voor verder onderzoek en het her-openen van de dialoog over tekenbeet-infectieziekten in zwangerschappen.

Lambert onderzoekt en beschrijft behalve de literatuur over Lyme-borreliose in zwangerschappen, ook de zwangerschapsliteratuur over ehrlichioses, babesiosis; tekenbeet-encefalitis; relapsing fever borreliosis; en rickettsiosen.

Laatst gewijzigd: 16 apr. 2021